DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ålands vatten behöver regn

I Långsjön i Finström ligger vattennivån på –55 centimeter. Gränsen i miljötillståndet är på –70.

– Kommer det 60 millimeter regn före den sista september klarar vi av miljötillståndet, men på lång sikt behövs en annan lösning, säger Christian Nordas, vd för Ålands vatten.
I torsdags i förra veckan var Ålands vatten ute och mätte vattenståndet i Långsjön i Finström, som är en av Ålands vattens tre vattentäkter.

– Det ser ut som förväntat efter den varmaste sommaren i mannaminne, säger Christian Nordas.

Nivån är –55 centimeter från vad den var den första maj.

– Drygt 40 centimeter av det beror på avdunstning. Värme, vind och luftfuktighet påverkar avdunstningen. Ålands vatten har använt ungefär 15 centimeter till vattenförsörjningen. Avdunstningen fortsätter under augusti, september och möjligen i oktober, beroende på väder. Det finns mallar på hur man kan analysera hur det kan bli.

Vattenförbrukningen har i år varit högre än i fjol.

– I jämförelse med i fjol, från den 1 januari, så har vattenförbrukningen ökat med cirka 10 procent. Då måste man tänka på att förra sommaren inte var som den här sommaren. Jag tror vi då hade färre turister, vi hade inget behov av bevattning och så vidare. I år har vi kanske också druckit och duschat mer än tidigare. Om man jämför juli i år med juli i fjol är ökningen 15 procent. Skillnaden är på 30 000 kubikmeter.

Ålands vatten har inlett diskussioner med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) om situationen.

– Utan vatten måste vi lägga ner all verksamhet, säger Nordas.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!