DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>HJÄLPANDE HÄNDER Från höger Pia Carlsson, Cia Numelin, Eva-Jo Hancock, Erica Scott och Anette Holmberg-Jansson var på plats på Indigo occh tog hand om inlämnade varor.

Åland skramlar för syriska flyktingar

En grupp ålänningar har, på initiativ av Eva-Jo Hancock, startat en insamling för syriska flyktingar som sitter fast i Slovenien.
Det började med att en av Eva-Jo Hancocks vänner, Rufus Lidman, tröttnade på att läsa och höra om hur svårt flyktingarna har det. Han tog en vecka ledigt och åkte ner till Kalymnos i Grekland där flyktingarna samlades och lyckade med envishet och övertalning av öns beslutsfattare ordna två lokaler som kunde fungera som härbärge för flyktingar och som uppsamlingsplats för varor till flyktingarna.

– Han gjorde underverk på en vecka, säger Eva-Jo, som känt samma frustration och raseri över att det inte görs mer för flyktingarna.

Eva-Jo pratade med sin vän som ville göra något liknande på närmare håll när vintern och kölden kommer.

Rufus startade en insamling i Stockholm för att skicka förnödenheter till Slovenien.

– Jag hjälpte till genom att ordna en lastbil från Posten Åland, Viking Line bjöd på transporten och Christian Ekström ställer upp som chaufför, säger Eva-Jo.

Men så kom hon på att det är lika bra att hon också fyller lastbilen när den ändå ska iväg. Och så startade insamlingen Åland skramlar. Responsen blev stor och nu har man en projektgrupp på fem personer som ordnar och fixar.

– Vi måste gå ihop och vara en god motkraft när andra bara bygger fler och högre hinder.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!