DELA

Åland med på klimatkonferensen

– Stämningen är hoppfull men arbetet går långsamt.

Det rapporterar landskapets närings- och miljöminister Camilla Gunell från den internationella klimatkonferensen i Paris.
Camilla Gunell och byråchefen Inkeri Ahonen har varit på plats den här veckan.

I dag – onsdag – är deadlinen för förhandlingsgrupperna med 50 000 representanter från cirka 200 länder.

Målet är att få fram ett internationellt bindande klimatavtal som så många länder som möjligt kan godkänna och leva upp till.

De två senaste dagarna har varit mycket intensiva när förhandlingsgrupperna försökt enas inom olika områden. Finlands jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (bilden) leder gruppen som söker lösningar på ansvarsfördelningen och finansieringen mellan utvecklingsländer och industriländer.

Skillnaden jämfört med mötet i Köpenhamn 2009 är att hoten nu är större men det är också trycket på förändring.

– Det känns som timmarna nu är avgörande. Det handlar verkligen konkret om att rädda världen och jordklotet. Nu måste människor och länder visa solidaritet, säger Camilla Gunell i ett pressmeddelande.

Positivt är att finansbranschen, pensionsfonder och kapital insett att man måste satsa i hållbara verksamheter och investera i grön teknologi.

– Världens framtid står på spel. Jag hoppas innerligt att det finns tillräckligt med ansvarstagande runt förhandlingsbordet, säger Inkeri Ahonen.