DELA
Foto: Stefan Öhberg

Åland lanseras som Finlands Toscana

Varje resa till Åland ska bli en smakresa.
Med det mottot sparkar flera åländska aktörer igång arbetet för att marknadsföra både åländska livsmedel och Åland som turistmål. Orkla Finlands nätverk på marknaden är loket som ska dra mattåget.

Visit Åland är huvudman för projektet Mat Åland 2021 och projektledare är Tiina Björklund. Grundidén till samarbetsprojektet föddes redan i fjol där olika aktörer tillsammans började fundera på vad som kan göras för att lyfta fram mat som produceras på Åland och kombinera detta med marknadsföringen av Åland som destination.

– Målet är att varje resa till Åland ska bli en smakresa, säger Tiina Björklund.

Livsmedelsklustret involverades under idéstadiet, likaså landskapsregeringen med sin hållbarhetsstrategi. Tanken var att lansera Åland som en matregion att räkna med i Finland och Norden, ungefär som italienska Toscana som automatiskt förknippas med upplevelser av god mat och dryck.

I fjol ordnades en EU-upphandling för att vaska fram en samarbetspartner för gemensam marknadsföring av det treåriga projektet Mat Åland 2021 som finansieras av landskapet med 200 000 euro per år. Två anbud lämnades in och i januari i år tecknades avtal med vinnaren Orkla Finland.

– Målet är att dels öka kännedomen om åländsk livsmedelsproduktion speciellt på fastlandet och skapa ett takvarumärke där många åländska producenter är med, berättar Nina Olin, kommunikationschef på Orkla Finland.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!