DELA
Foto: Matilda Saul

Åklagaren yrkar dagsböter för Ulf Grüssner

Ukrainagruppens fredsskulptur är ett vapen som kräver tillstånd och ska transporteras och förvaras enligt rådande lagstiftning, menade äldre konstapel och vapenexperten Maria Nygård i sitt vittnesmål när Uffe Grüssner ställdes inför rätta för skjutvapenbrott i dag, torsdag. Att vapnet är från 1916 och att en 23 centimeter lång del svetsats fast på pipan spelar ingen roll.

Uffe Grüssner, som stöttades av resten av Ukrainagruppen från åhörarbänken, förklarade i sin sakframställan att vapnet som utgör grunden för skulpturen är ett mycket gammalt gevär som använts i både vinter- och fortsättningskriget. Med tanke på vapnets historia bedömde han att det skulle passa bra att omvandla till fredsmonument.

– Det är köpt på auktion för 60 år sedan och är över hundra år gammalt, sade han under förhandlingen i Ålands tingsrätt på torsdagen.

Enligt Grüssner framfördes önskemål inom Ukrainagruppen om ett eget fredsmonument efter att man blivit nekad en placering av skulpturen Non violence på Ukrainaplatsen.

– Mosse (Wallén, reds. anm.) frågade om någon av oss i gruppen kunde tänka sig att tillverka ett eget, förklarade Grüssner i rätten.

Han kom att tänka på det gamla geväret hemma vid kakelugnen och vände sig till sitt barnbarn, smideskonstnären Olivia Sarling, för att få det omvandlat till ett konstverk.

– Enligt min uppfattning har det inte varit ett vapen sedan det omvandlades till ett konstverk och jag har aldrig haft en tanke på att avfyra det, sade Grüssner som till delar medgav att han handlat enligt åtalsbeskrivningen.

Medgav slarv

Han medgav att han transporterat och förvarat vapnet som det står beskrivet i stämningsansökan och att han är villig att betala eventuella dagsböter samt brottsofferavgift och bevisningskostnader om han blir fälld. Han ställde sig däremot emot åklagarens yrkande om att förverka vapnet till staten och önskade i stället att det ska deaktiveras (modifieras så att det uppfyller alla kriterier för att inte längre räknas som skjutvapen) och få ansöka om de tillstånd som krävs så att Ukrainagruppen kan få tillbaka verket.

Åklagaren Roger Eriksson yrkade tio dagsböter och betalda bevisningskostnader samt brottsofferavgift på 80 euro.

– Det är ett mycket lågt yrkande. Men detta är principiellt viktigt, vapen ska hanteras försiktigt, sade han.

Äldre konstapel Maria Nygård, som är vapen- och sprängämnesexpert på Ålands polismyndighet, var kallad som vittne av åklagaren och berättade vilka regler som gäller för så här pass gamla vapen.

–  Det är ett tillståndspliktigt skjutvapen, ett komplett gevär, och har allt som räknas därtill.

Vapnet ifråga hade kvar alla delar för att fortfarande räknas som brukbart: patronlådan, slutstyckshuvud och pipan. Även om pipan blivit modifierad med en tillsvetsad del så räknas det som användbart, menade Nygård.

– Det går att kapa av den tillsvetsade delen och avfyra vapnet.

Även om geväret inte hade varit komplett krävs det tillstånd för delarna var för sig, förklarade Maria Nygård. Uffe Grüssner, som inte biträdde av något ombud, frågade Maria Nygård om det skulle finnas möjlighet att deaktivera vapnet så att gruppen kan få tillbaka verket.

– Det ska i så fall uppfylla en hel del kriterier och sedan granskas och godkännas av polisen. Det ska också förvaras som ett funktionsdugligt vapen, svarade Nygård.

Inte ett minnesvapen

Grüssner undrade också om geväret uppfyllde kriterierna för att räknas som minnesvapen.

– Det gäller svartkrutvapen tillverkade före 1890, förklarade Maria Nygård.

Uffe Grüssner lyfte i sin slutplädering vikten av att få tillbaka verket.

– Det är en markering för freden och mot kriget, avslutade han.

Domen faller 6 mars.

DETTA HAR HÄNT

Sommaren 2022 anhåller Ukrainagruppen om att den nyligen donerade skulpturen Non Violence ska placeras på Ukrainaplatsen. Anhållan får avslag av landskapsregeringen.

17 oktober avtäcks i stället en annan fredsskultpur av Ukrainagruppens talesperson Mosse Wallén utanför ryska konsulatet, det som kallas för Ukrainaplatsen. Skulpturen, gjord av konstnären Olivia Sarling, föreställer ett gevär med knut på pipan och en solros som växer ur mynningen.

27 oktober forslar polisen bort fredsskulpturen som placerats utanför konsulatet. Efter att ha stått på sin plats i tio dagar tas den bort efter misstankar om skjutvapenbrott. I december samma år går polisens ärende till åtalsprövning. Nyan skriver att tre personer är misstänkta för skjutvapenbrott.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp