DELA
Foto: Stefan Öhberg

ÅHS utvidgar sin coronamottagning

Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) utvidgar sin coronamottagning.
– Det gäller både utrymmesmässigt och personal, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Antalet besök till coronamottagningen har ökat och telefonlinjen får många samtal. Därför utvidgar nu ÅHS mottagningen. Det berättade Jeanette Pajunen under presskonferensen i Självstyrelsegården i går.

– Vi håller som bäst på att utvidga den. Både utrymmesmässigt och personal.

ÅHS erbjuder nu också hjälp med städning till kommuner och offentliga institutioner. En hygienskötare och en städpersonal i fyra arbetspar ska finnas tillgängliga för att hjälpa till med städningen på bland annat äldreboenden.

– Vår städpersonal har utbildning inom sjukhusstädning. Våra mobila team ska kunna hjälpa till på plats. Det är ingenting man måste ta emot, men vi skulle uppskatta om vi får förmånen att hjälpa till, det kan hjälpa ÅHS i slutändan och minimera antalet fall, säger Jeanette Pajunen.

Teamen ska också kunna kontrollera att det finns nog med skyddsmaterial i form av till exempel handskar och munskydd.

På presskonferensen kom också frågan om inkallning av personal upp. Beredskapslagen säger att alla med vårdutbildning kan bli inkallade, även om man är vårdledig eller jobbar i en annan bransch.

– Ja, det stämmer i teorin. Vi gör de förberedande åtgärderna nu och kartlägger just nu var på Åland det finns kompetens.

Finns det diskussioner om att förstatliga privata vårdinstanser?

– Det är en fråga för politiken.

– Vi har ännu inte fått några sådana besked från Helsingfors. Men redan nu styrs resurserna om. Man kan från en privat klinik skicka en infektionspatient till ÅHS och vice versa, säger lantrådet Veronica Thörnroos.