DELA
Foto: Jonas Edsvik

ÅHS förkortar tiden mellan vaccindoser

Ålands hälso- och sjukvård förkortar intervallet mellan coronavaccinets dos 1 och dos 2 till cirka åtta veckor.

ÅHS har hittills haft tolv veckors intervall mellan doserna enligt det statliga institutet för hälsa och välfärd THL:s riktlinjer.

”Nu när en större del av befolkningen redan blivit vaccinerad och tillgången på vaccin har förbättrats finns det möjlighet att förkorta intervallet. Sedan ett par veckor har ÅHS tillämpat detta och gett tid för dos 2 cirka 8 veckor efter dos 1” skriver ÅHS i ett pressmeddelande:

”Om du har fått tid för dos 2 längre fram kan du själv boka en ny tid på ÅHS webbokning. Den nya tiden får vara tidigast 6 veckor efter dos 1.

Exempel: du har fått dos 1 den 14 juli. Du har fått tid för dos 2 den 28 september. Gå in på webbokningen och boka en ny tid för coronavaccination. Välj en tid som är tidigast den 25 augusti (6 veckor efter dos 1).

Hittar du ingen lämplig tid – pröva igen en annan dag. Vi lägger ut nya tider efter hand.

När du kommer till din nya vaccinationstid avbokar vi den ursprungliga. Om du har bokat en tid med för kort intervall, till exempel 4 veckor efter dos 1, får du inte vaccinet när du kommer till mottagningen – då ger vi dig en ny tid.” (pd)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp