DELA
Foto: Jonas Edsvik

ÅHS efterlyser frivilliga med vaccinationsvana

Cirka 25 procent av de som testas testar nu positivt. Minst en klient på ett äldreboende har konstaterats smittad, och en person vårdas på IVA. ÅHS efterlyser frivilliga – pensionärer och andra – med vaccinationsvana att hjälpa till med coronavaccineringar.

Bland annat detta framkom när Ålands hälso- och sjukvård höll en snabbinsatt presskonferens på onsdag eftermiddag.

Smittskyddsläkare Tora Woivalin berättade att antalet prover som tas per dag har ökat från cirka 100 i december till 400 i dag.

Som Nya Åland meddelade tidigare i dag har ÅHS öppnat en ny drive in-teststation på sjukhusområdet, med kapacitet för cirka 100 prover per dag. Den ska främst vara öppen kvällstid.

Cirka 25 procent av de tagna proverna är nu positiva.

– Under en dag förra veckan var andelen 35 procent. Det är oanat höga siffror, säger Tora Woivalin, och tillägger att så sent som den 21 december låg andelen på 3 procent.

ÅHS sätter nu personer i karantän bara vid hög smittorisk: familjen, de som bor under samma tak som den smittade, även om de är dubbelvaccinerade. De som konstateras smittade blir nu ombedda att själva kontakta de personer de har träffat och be dem vara vaksamma på symtom.

– Alla smittade får sms, men vi hinner inte längre kontakta alla samma dag utan det kan dröja till dag 2 eller 3, säger Tora Woivalin.

ÅHS har snabbutbildat många ur sin personal i smittspårning. Det kan leda till att alla inte får identiska besked.

– Men i alla fall reder vi ut om varje smittad person är i riskgrupp för allvarlig sjukdom eller om de har träffat något skör person, säger Tora Woivalin.

Karantänstiden är officiellt 10 dagar, men med möjlighet att korta ner den till 7 dagar om man testar negativt dag 6.

Om man får symtom men dröjer med att testa sig så är det ändå värt att göra det.

– Det är alltid bra att testa sig, i synnerhet om man är i riskgrupp. Om du har en bekräftad smitta kan du lugnt avstå från dos 3, och du kan få intyg på genomgången sjukdom, säger Tora Woivalin.

– Ett positivt test ger också ersättning enligt smittskyddslagen, tillägger Jun Nagamori.

På ÅHS pågår varje dag en omfördelning av personal för att täcka behovet av vaccinerare, testare och smittspårare. Jeanette Pajunen avslutar med en vädjan till vaccinationskunniga hos allmänheten:

– Om det finns pensionerad vårdpersonal eller andra som kan hjälpa till ber vi dem kontakta ÅHS vårdchef Åsa Friman.All hjälp är välkommen, om så bara på kvällar och veckoslut, så vi kan spara vår egen personal för andra uppgifter.

Frivilliga som vill ställa upp får gärna kontakta asa.friman@ahs.ax.