DELA
Foto: Jonas Edsvik

ÅHS: Den som fyllt 70 år kan nu boka tid för sin fjärde dos

Från och med idag erbjuder Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) en fjärde dos coronavaccin åt alla som fyllt 70 år. Beslutet är baserat på Institutet för hälsa och välfärds (THL) nya rekommendationer från igår.

”Coronapandemin förvärras troligen i höst. Samtidigt börjar vaccinationsskyddet för äldre åldersgrupper avta. Även personer som hör till riskgrupper kan behöva förstärka sitt vaccinationsskydd för att undvika att drabbas av allvarlig covid-19 som kräver sjukhusvård.”, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Den som fyllt 70 år kan boka en tid för sin fjärde dos på ÅHS webbokning. Vaccinet ges på Hälsocentralen i Mariehamn.

Den fjärde vaccindosen ges tidigast tre månader efter den tredje. ÅHS kommer även att erbjuda en fjärde dos åt alla som är 18–69 år och hör till en medicinsk riskgrupp. Därefter erbjuds en fjärde dos till alla 60–69-åringar, som inte hör till medicinsk riskgrupp. Men ÅHS återkommer med tidpunkten för det.

ÅHS meddelar också att det i höst möjligtvis kommer nya vaccin som är designade mot virusets varianter. De nuvarande vaccinen skyddar väl mot allvarlig sjukdom och är de som rekommenderas för de nu aktuella grupperna.

På Åland har 90 procent av alla som är över 80 år tagit tre vaccindoser, och 56 procent har tagit fyra.