DELA
Foto: Jonas Edsvik

ÅHS: De här ska testa sig vid symtom

Äldre, gravida och personer i riskgrupp ska testa sig för covid-19 vid infektionssymtom. Det meddelar ÅHS i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare gäller att personer som de senaste två veckorna träffat någon med covid-19, arbetar inom social- och hälsovården och blivit ordinerad av en läkare att ta coronaprov ska testa sig vid symtom.

Nu utvidgas gruppen alltså till personer över 60 år, gravida och personer i riskgrupp.

Det här eftersom dessa personers immunförsvar är försvagat och att de har risk att drabbas av svår covid-19 trots att de är vaccinerade. Det är viktigt att upptäcka eventuell smitta i god tid. Att behandla sjukdomen i god tid kan minska risken att bli intagen på sjukhus med nästan hälften.

Man ska enligt ÅHS boka tid för test vid minsta symtom. Symtomen kan vara lite annorlunda för vaccinerade än för ovaccinerade. I stället för feber och hosta kan man ha huvudvärk, trötthet och långvarig snuva eller magbesvär.

Alla personer med symtom ska alltid stanna hemma tills de är friska.

Till riskgrupp hör personer med underliggande sjukdomar. Sjukdomarna som räknas hit är svår hjärtsjukdom, svår lungsjukdom, diabetes med organskador, kronisk lever eller njursvikt, sjukdom som försämrar immunförsvaret (exempelvis aktiv cellgiftsbehandling) och personer med försvagat immunförsvar på grund av medicinering.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp