DELA

ÅBF söks i konkurs

Ålands bildningsförbund söks i konkurs. Orsaken är att kassan är tom.
– Det var ett enhälligt beslut, berättar styrelsens ordförande Olof Collin.kurs.

UPPDATERAD. Ålands bildningsförbund (ÅBF) har en turbulent tid bakom sig. I går kväll höll förbundet sitt årsmöte och representanter för de två enda kvarvarande medlemsföreningarna, Folkdansarna på Åland och Ålands ungdomsförbund, slöt upp.
– Beslutet blev att avsluta ÅBF och söka det i konkurs, säger Olof Collin.
Grunden för beslutet var att det inte är möjligt att driva Ålands bildningsförbund vidare då det inte finns ekonomiska medel till detta.
ÅBF:s kassa är tom och därför har hemsidan på nätet stängts ner.
– Vi måste spara in på alla kostnader vi kan. Vi har inga pengar, bara skulder.
Har ni fått alla skulder
sammanställda nu?
– Nej.
Vad händer med styrelsen
och den permitterade
verksamhetsledaren?
– Det uppdrag styrelsen fick var att söka förbundet i konkurs. Verksamhetsledarens tjänst avslutas i och med konkursen.
Fick avslag
Inför verksamhetsåret 2018 beviljades ÅBF 45 000 euro i understöd av Ålands kulturdelegation, 10 000 euro mindre än året före. Men på grund av oförklarliga skulder och pengar som försvunnit ströp kulturdelegationen kranen i höstas och har hållit inne 18 000 euro av de beviljade medlen för fjolåret.
På kulturdelegationens möte den 11 januari konstaterades att den begärda ekonomiska redovisningen inte lämnats in och att det innestående stödet inte betalas ut. På samma möte avslogs ÅBF:s anhållan om 30 000 euro i tilläggsstöd för att under tre år utveckla studiecirkelverksamheten. Grunden var oklarheterna kring förbundets ekonomi och administration.
På kulturdelegationens följande möte slogs den sista spiken i ÅBF:s kista. Anhållan om 60 000 euro i verksamhetsunderstöd för 2019 avslogs. Orsaken är dels de nämnda oklarheterna, dels att ansökan lämnades in en och en halv månad för sent.
Verksamhetsledaren Mikael Erickson polisanmäldes i december i fjol av ÅBF:s styrelse för att få klarhet i vart förbundets pengar tagit vägen.

Artikeln är uppdaterad 22.15.