DELA
Foto: Erkki SantamalaFINALDRAMA Mats Rosberg (till höger) var kvaletta men fick ge sig mot Oskar Mattsson (till vänster) i ÅM-finalen.

Favoriterna höll i ÅM i bowling

BOWLING. De fyra som låg främst efter förra helgens kvalspel var också de fyra som efter de inledande rundorna i finalen stod klara för stegfinal. Oskar Mattsson som ledde inför finalen fick dock se sig passerad av Mats Rosberg som med 896 poäng över fyra serier klev upp som etta och finalklar när stegfinalerna inleddes. Stefan Sundberg, som kommit tillbaka efter ett uppehåll på ett antal år, slutade fyra i kvalspelet men avslutade kvalspelet mycket imponerande och gav aldrig trean Kenneth Danielsson någon chans i den första matchen i stegen.

I den andra omgången väntade Oskar Mattsson, tvåan i kvalet och här blev det Oskar som drog det längsta strået. Finalen blev en jämn historia över två serier mellan kvalets etta Mats Rosberg och kvalets tvåa Oskar Mattsson. Mats Rosberg tog ledningen efter den första serien men bara med fyra poäng, 190–186. Mats förbättrade sig i den andra serien med fyra poäng, men då Oskar samtidigt slog höga 259 stod det klart att det blev han som bärgade guldet.

I damklassen var det Katarina Sundberg som vann kvalet och som även behöll första platsen inför stegfinalerna. I finalen fick hon möta klubbkompisen Malin Nyberg som tog sig till final via seger mot Caroline Blomqvist i det andra steget. I finalen rivstartade Malin med fem raka strike och stor ledning men innan den första serien var över svarade Katarina och vann den med nio poäng, 226–217. Finalens andra serie blev poängmässigt sämre och det blev Malin som tog hem den. Men bara med fem poäng vilket inte var tillräckligt då Katarinas försprång från första serien var nio poäng.

Läs mer i måndagens Nyan

Håkan von Krusenstierna