DELA
Foto: Jonas Edsvik
ÅHS biträdande chefsläkare Jun Nagamori.

932 smittade den gångna veckan

932 ålänningar har konstaterats smittade av covid-19 de senaste sju dagarna, vilket har gett en incidens på 5 667 fall på 100 000. Fem covidpatienter vårdas på sjukhus, varav en på IVA.

Siffrorna framgår i ett mejlutskick på måndag eftermiddag från Jun Nagamori, biträdande chefsläkare hos Ålands hälso- och sjukvård.

Andelen positiva svar uppgår till cirka 45 procent.

Fyra patienter inlagda på avdelning på grund av covid. En patient vårdas på intensivvårdsavdelning.

Jun Nagamori beskriver bemanningsläget som ”mycket pressat” på flera avdelningar på sjukhuset.

Enligt Jun Nagamori kommer smittspårningen i fortsättningen endast att kontakta personer över 70 år. Tidigare har man ringt upp alla som är över 60. Orsaken är att de flesta vaccinerade även i högre ålder har en lindrig sjukdomsbild. Men vid svårare symtom ska alla, oavsett ålder, höra av sig till sjukhuset.

”Inte längre tillförlitliga”

Flera läsare har hört av sig och efterlyst tätare uppdateringar av smittotalen än en gång i veckan. Jun Nagamori svarar så här:

”Det aktuella smittspridningen i samhället är fortsatt hög och kommer att så vara den närmaste tiden. De exakta siffrorna är inte längre tillförlitliga i detta skede av pandemin då testkriterierna ändrats och andelen hemtester ökat. De dagliga siffrorna varierar beroende på testtillgång samt laboratoriekapacitet och dagliga riskbedömningar är inte meningsfulla”.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp