80 barn fångna på slottet

DELA

Ärtsoppa, förgiftade kungligheter och en brödrafejd. Det är ingredienser i aktivitetsdagen med historisk twist.

– Ärtsoppa är det bääääästa jag vet, säger fritidsledaren Anders Berndtsson som för dagen föreställer Erik XIV (den fjortonde).

Det är tema ”fångarna på slottet” när fritidsledarna ordnar aktivitetsdag för årskurs 1-3 vid Kastelholms slott i Sund.

– Min ärtsoppa smakar beskt! Jag får gaser i magen.

Erik XIV befarar att någon förgiftat hans älskade ärtsoppa och nu behöver han barnens hjälp. De ska samla in ärtsoppan, i form av ärtpåsar, som vaktas av de som Erik XIV misstänker ligger bakom förgiftningen: hans bror ”Johan Putinåvals” (Johan Påvals), kammarjungfrun (Elvira Jansson) och ”Bärsärkargurra” (Gustav Mattsson).

Behöver botas

Barnen delar upp sig vid tio olika ”bon” och ger sig iväg två och två för att försöka norpa varsin ärtpåse utan att träffas av de slungor som förgiftarna svingar efter dem. Träffas de får de återvända till sitt bo tomhänta. Signe Andersson och Frida Lundberg fattar varandras händer innan de springer ut i virrvarret av andra barn på samma uppdrag. De får tag på varsin ärtpåse och återvänder andfådda.

Var det svårt?

– Nej, det var lätt! säger de.

De slungsvingande Punitåvals, kammarjungfrun och Bärsärkargurra är ingen match för de 80 barnen. Det tar inte länge innan uppdraget är utfört. Nyfiken-reportern hör en av fritidsledarna säga till Putinåvals, kammarjungfrun och Bärsärkargurra att de varit alldeles för snälla med sitt slungsvingande.

– Det var en rolig lek, man fick springa mycket och det gillar jag, säger Astor Listherby.

– Vi samlade ihop nio ärtpåsar, säger han om sitt lag.

Erik XIV behöver ytterligare botemedel och ingredienserna till det samlas in genom ett naturbingo. Barnen får varsin bingobricka och påse att samla ingredienserna i innan de ger sig ut på uppdraget.

HISTORISK FAKTA

Erik XIV var kung i Sverige på 1560-talet. Han och hans fru Karin Månsdotter hölls fångna av Eriks bror Johan III (som blev kung efter Erik) på Kastelholms slott hösten 1571. Alltså för 450 år sedan.

Ett litet rum i Kuretornets tredje rum har utpekats som kung Eriks fängelse.

Precis som under fritidsledarnas aktivitetsdag blev Erik XIV förgiftad på riktigt. Han dog 1577 i sitt fängelse på Örbyhus slott. Det sägs att han serverades förgiftad ärtsoppa, men det är obevisat.
Källa: museum.ax, Wikipedia.