DELA

Säkerhetsläge i Östersjön i mediefokus

Det säkerhetspolitiskt spända läget i Östersjön har lett till att även Åland hamnat på den geopolitiska kartan. Det är i alla fall intrycket från helgens svenska och åländska medie-rapportering.

I Sveriges radios lördagsintervju med den svenske försvarsministern Peter Hultqvist (S) uttalade sig denne om den rådande situationen och snuddade vid Ålands geografiska läge. På tal om faktumet att Ryssland flyttat flera landstigningsfartyg från Kolaregionen till Östersjöområdet den senaste tiden sade Hultqvist:

– Den som kontrollerar Gotland har ett avgörande inflytande över både aktiviteten i luften och i den marina miljön.

– Gotland är precis som Åland, precis som Bornholm, väldigt strategiska platser. Det är viktigt för oss att i det här läget visa att vi över huvud taget inte är naiva, och Sverige kommer inte att tas på sängen i den händelse att något händer.

Även tidningen Ålands Sjöfart skriver om det spända läget och lägger ihop okända drönare över svenska kärnkraftverk med grekiska lastfartyg och ryska kabelläggningsfartyg utanför Sveriges kust.

”Alla dessa konstiga manövrar kan såklart vara bara tillfälligheter men ser ändå märkliga ut”, skriver tidningen på söndagen. (mh)