DELA
Foto: Pressbild

Nylands gränser öppnas i dag

Det finns ingen orsak att fortsätta isolera Nyland. Därför hävs nu isoleringen av landskapet Nyland. Det berättade statsminister Sanna Marin (SDP) på en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

– Det finns inte längre någon rättslig grund enligt beredskapslagen för att fortsätta isoleringen av Nyland och därför upphävs isoleringen. Det sade bland annat justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Begränsningen ska upphävas under onsdagen.

– Det här gör vi för att inte missbruka vår makt, utan använda på det sätt som grundlagsutskottet sagt att vi kan göra. Nu kan man upphäva begränsningen. Det här betyder ändå inte att vi kan strunta i det regeringen sagt tidigare. Vi ska hålla fysisk distans och vi ska undvika onödigt resande i landet, sade Anna-Maja Henriksson.

Inrikesminister Maria Ohisalo sade att man exempelvis inte kan fira Första maj på traditionellt sätt.

-Men man kan träffas virtuellt, sade hon.

Beslutet har fattats på juridiska och epidemiologiska grunder.

THL:s representant Liisa-Maria Voipio-Pulkki påpekade att när man tog beslut om isoleringen var antalet fall i Nyland betydligt fler än i övriga landet, men att situationen nu jämnat ut sig och bromsats upp. Nu kan man med, alla andra begränsningar, hindra ytterligare spridning. En annan aspekt för beslutet är att även testkapaciteten och antalet intensivvårdsplatser har byggts ut under tiden Nyland varit isolerat.

 

Nyland har varit isolerat från och med den 28 mars i år. Enbart nödvändig trafik har släppts genom vägspärrarna. Enligt Svenska Yle har en halv miljon trafikanter kontrollerats och 115 har fått böter.