DELA

Ministertrio med i Sunnanvindstyrgrupp

Ministertrion Harry Jansson (C), Fredrik Karlström (MSÅ) och Christian Wikström (Ob) har nu tagits med i strygruppen för projekt Sunnanvind, som ska utveckla storskalig havsbaserad vindkraft på Åland. Ministertrion, med vice lantrådet Harry Jansson i spetsen som politiskt ansvarig minister, tar över efter Alfons Röbloms och HI:s sorti ur regeringen. Övriga strygruppen består av en rad ledande tjänstemän och jurister från infrastrukturavdelningen, miljöbyrån, finansavdelningen.

Stefan Fransman, projektägare och ordförande i gruppen, säger att strygruppen just nu jobbar parallellt med flera olika aktiviteter som bäst. En av de mer avgörande för stunden är att det nästa vecka är slutdatum för att lämna anbud på konsultuppdraget att få göra generalplanen och miljöbedömningen för hela det norra området.

– Det är ett omfattande arbete, det tar ett par års tid i grova slängar, säger Stefan Fransman.

Kostnaden väntas uppgå till flera hundratusen, pengar som ska tas från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens. (eh)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp