DELA

Lagtinget hör experter om havsbaserad vindkraft- se diskussionen här

Lagtingets finans- och näringsutskott ordnar idag, den 27 januari, ett öppet hörande om havsbaserad vindkraft. Tillfället streamas för allmänheten med start klockan 9 i dag och kan följas här via Nyans hemsida, både direkt och i efterhand.

Hörandet hålls med anledning av utskottets behandling av landskapsregeringens meddelande om storskalig havsbaserad vindkraft. Visionen är att Åland ska arrendera ut havsområden för att internationella aktörer ska kunna bygga ut vindkraft som årligen kan leverera el i omfattningen nästan hälften av hela elenergiproduktionen i Finland i dag. Det är ett enormt projekt som redan väckt intresse bland investerare från när och fjärran. Projektet har döpts till Sunnanvind.

I dagens Nya Åland kan man läsa nyheten om hur ett konsultbolag uppskattar de åländska intäkterna för en fullt utbyggd vindkraft till 200 miljoner per år.

Utskottet kommer att höra professor Peter Lund från Aaltouniversitetet, chefsrådgivaren Mette Cramer Buch från Danmarks Energistyrelse, strategirådgivaren Simon Hagemann från Vattenfall Ab:s Tysklandskontor, samt Stefan Fransman och Ralf Häggblom från infrastrukturavdelningen vid Ålands landskapsregering.

Hörandet streamas för allmänheten och kan ses både direkt och i efterhand.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp