DELA
Foto: Artem Bali / Unsplash
Det flaggas för utbredd hungersnöd, konflikter, massmigrationer och fortsatta extrem­väder i klimatförändringens spår. Kanske vi borde prata mer om klimatåtgärder- och anpassning än "coolcation"?

Varför pratar vi om ”coolcation” när vi borde prata klimatkatastrof?

    Förlåt nu, men är det inte ganska märkligt att i dessa tider med skogsbränder och översvämningar prata om att klimatförändringen innebär en fantastisk ny turistmöjlighet?När ersatte vi ”solidariska klimatåtgärder” med ”kom till kalla, behagliga Åland”?

    Det är iögonfallande. Att skriva två ledare på temat ”konsekvenser av klimatförändringen” utan att nämna klimatförändringen en enda gång. Tidningen Åland publicerade i slutet av förra sommaren en ledare med rubriken ”Är Åland med på det nya turismtåget?”. Ledarskribenten tog då upp fenomenet ”coolcation”, en ny resetrend där turister vänder blickarna mot kallare breddgrader i takt med att klimatförändringen orsakar allt mer hett och volatilt väder runtom i världen. Ett intressant turismfenomen absolut, och rent krasst ja – en ny marknadsföringsvinkel för Åland. Men det kunde redan då noteras med viss förvåning att den bakomliggande orsaken, som vi människor bokstavligen eldar på – klimatförändringen ifall någon missat – inte nämndes någonstans i ledaren. Nej, bara att ”Åland verkligen (borde) kraftsamla för att locka hit så många som möjligt”.

    Knappt ett år senare återvinner tidningen Ålands ledarsida temat, denna gång med rubriken ”Åland – ett svalt sommarparadis”. Skribenten beskriver den extrema och dödlliga värmebölja som sköljt över sydligare delar av Europa, i nästa andetag att ”det är uppenbart att coolcation-trenden utgör en enorm, om ännu oförlöst, potential för Åland som turistdestination”. Inte heller i denna text framgår en rad, inte ett ord ens, om den globala upphettningen. Och insikten om att inte heller Åland kommer skonas från den nya verkligheten verkar saknas.

    ”Åland är ett unikt sommarparadis med behagligt klimat. Här blir det i alla fall inte för varmt, snarare tvärtom, och det borde fler få höra om”, står det i texten.

    Nja. Riktigt så är det ju inte. Visst råkar denna sommarbörjan vara sval, men vi går globalt just nu mot en temperaturökning på mellan 2,6 – 3,1 grader inom det närmaste århundradet. Finland hör till det område där temperaturen kommer öka mer än det globala genomsnittet.

    ”Själva temperaturhöjningen kanske inte säger så mycket, men vi kommer se förändringar som mer regn och blötare vintrar samt längre värmeperioder och intensiv sommarvärme”, sade Mikael Hildén, professor vid Finlands Miljöcentral till Nya Åland i slutet av förra året.

    Och just det, sen var det ju det där med algerna också.

    ”Kom till regniga Åland och bada i vår ärtsoppa”. Inte jättebra säljslogan direkt.

    Även om vi vore en mysig, relativt sval semesterort några årtionden till, så är det en dumdristig och kortsiktig vision. Vad vi istället borde sätta fokus på är snabba och omfattande klimatåtgärder – och tyvärr klimatanpassning till den del förändringarna redan är ett faktum.

    Förstås ska vi fortsätta med turism i den mån det går, och där lyfta gröna alternativ och hållbara aktiviteter, men vi kan inte blunda för det oundvikliga: om världen havererar i klimatkaos finns det inte många turister att locka till fredens öar. (Klimatflyktingar tenderar inte att ha så mycket pengar att sätta på turistaktiviteter.)

    Nej, den som vill få en verklighetscheck, och inte kapitalistiska säljutopier, kan istället läsa författaren Johanna Holmströms fenomenala krönika på temat i Hufvudstadsbladet som publicerades förra veckan:

    ”Medan världen bokstavligen brinner funderar företagarna i branschen på hur det ska gå att sälja också den finska sommaren åt hugade resenärer. Jag gissar att den här sommaren har varit svårsåld, om man inte gillar att bli blöt, men kanske finns det intresse för att åka norrut och se på när skogsmaskinerna mejar ner våra sista urskogar? Det kan man göra trots att det regnar. (…) I Finland verkar vi existera i en fullkomligt isolerad, skimrande såpbubbla.”

    En snabb uppdatering om vad som händer ute i världen just nu: Dödliga temperaturrekord, storskaliga skogsbränder i sydeuropa, flodvarning i Polen och fortsatta eftersökningar i Texas, USA, där kraftiga översvämningar tagit över 100 liv, därav flera barn. Klimatförändringen är på riktigt, den är här och den är förödande tragisk.

    Visst, det går att turista i en såpbubbla. Men så småningom spricker också den.