DELA

Trist skvaller när Wikileaks släpper sina bomber

Wikileaks hit och Wikileaks dit. En hel värld är till sig över hemligheter som kommer fram, och som enligt Wikileaks grundare Julian Assange ska avslöja ”korruptionens infrastruktur”.
Utan att ta ställning till om det i det utläckta materialet finns saker som borde fått förbli hemliga kan man ändå konstatera en sak: Det är påfallande ynkligt, vardagligt och mänskligt, mycket av det som kommer fram.
De detaljer i allt detta material som kvällstidningarna ägnat mest uppmärksamhet är skvaller om olika statsöverhuvuden och kolleger som världens ledare och diplomater ägnat sig åt. Det är förvisso pinsamt att Rysslands president Vladimir Putin kallats för Batman och Medvedev för hans Robin, att någon annan beskrivs som fet och lynnig och att amerikansk underrättelsetjänst kunnat rapportera att Kim Jong-Il trots sjukdom fortfarande tål sin sprit väl, men så väldigt omvälvande är det ju inte.

Det är helt enkelt en massa glorifierat skvaller som dessvärre visar att nivån och uppdragen för världens underrättelsetjänster och diplomatkårer befinner sig långt från James Bond-professionalism eller ens från vanlig hederlig byråkrati.

Det enda överraskande är att så många så plikttroget plitat ner all denna rätt triviala information i olika dokument, sparat det och gömt det så att det säkert ska vara intressant att hitta för den som letar hemligheter.
En annan lärdom, en urgammal sådan, är att alla hemligheter så småningom avslöjas. Med Wikileaks har maskorna i det digitala säkerhetsnätverket blivit grövre och experter på datasäkerhet tvingats inse att det inte finns någonstans att gömma sig. Förr eller senare kommer det någon som hittar det du försöker gräva ner.

Kanske är räddningen gamla tiders sätt att bevara hemligheter, på pergamentrullar inmurade i väggar, kodade meddelande i böcker och läskiga rockskivor som avger satanistiska budskap om man spelar dem baklänges…
Måtte bara framtidens hemligheter vara lite mer spännande, och måtte de åländska hemligheter som så småningom sipprar fram vara riktigt saftiga. Vill du gardera dig mot framtida pinsamma avslöjande finns det bara en sak att göra: Var som folk hela tiden. Eller skriv åtminstone inte ner dina dumheter.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax