DELA

Till en blivande far

Så du ska bli far? Grattis! Du står inför en omvälvande tid. Men var inte orolig, var förväntansfull. Om du hanterar detta klokt så står du på tröskeln till det roligaste du varit med om.

Jo, det är lätt att bli osäker i sin mansroll när man ska bli pappa. Fastän den moderna världen numera välkomnar oss in i föräldragemenskapen nafsar gamla, traditionella föreställningar oss i hälarna. Många män känner fortfarande en drift att reducera sig till Familjeförsörjare när det vankas smått. I våra inre finns svårutplånliga – kulturellt implanterade – idéer om den allkloka Modern, som på något magiskt vis vet allt som behövs om det lilla barnets behov, så att Faderns huvudsakliga uppgift blir att släpa hem tillräckligt med mammutkött till grottan, brottas med björnar och se till att det alltid finns ved.

Och inget ont i den tanken, i och för sig. Kött behövs och björnarna bör betvingas, lika mycket som barnet behöver omvårdnad, ömhet och tröst.

Men det står inte inskrivet i någon som helst biologisk Bibel att mannen ska sköta det ena och kvinnan det andra, vad än konservativa (för att inte säga reaktionära) krafter i vår nutid försöker få oss att tro.

Vi springer så lätt till våra, av det traditionella samhället utdelade, könsroller när barnen kommer. Det kan göra oss sårbara och olyckliga. Så, för det första, kära blivande pappa: nej, din kvinnliga partner är inte en Urmoder. Hon har inte mera en susning än du om hur det nya lilla livet ska tas om hand. Hon har dessutom i och med nio månaders graviditet, och sedan en förlossning, genomgått en fysisk prövning som du aldrig kommer att kunna göra dig en föreställning om. Hon behöver tid att återhämta sig.

Så ta tillfället i akt när ni kommer hem från BB och var närvarande närvarande närvarande. Om inte amningen kommer igång med en gång är det inte hela världen. Faktum är att det tvärtom är en möjlighet för dig som far att komma in i matchen: det finns utmärkta mjölkersättningar. Turas om att ge maten, så att den lilla känner igen bägges dofter och andetag.

För visst får nyfödda i sig viktiga ämnen via äkta bröstmjölk. Men det finns ingen magi som säger att små barn biologiskt tyr sig mer till sin mor än sin far. Det som skapar trygghet och anknytning är den fysiska närheten – ju mer du byter blöjor, ger mat och går upp på nätterna, desto lättare kommer ditt kommande liv som pappa att bli. För all framtid.

Men det finns en till som behöver dig i familjen: din partner. Glöm henne på egen risk.

Varenda parterapeut vet detta. Äktenskapliga problem uppstår oerhört ofta i samband med barnens ankomst. Återigen är det könsrollerna som lägger ut minorna. Du som är man kanske tror att du uppfyller dina Manliga plikter genom att slita halvt ihjäl dig på jobbet för att försörja familjen. Men hemma sitter din kvinna och undrar vart hennes kärlekspartner och kompis tog vägen. Det kan lätt sluta med att ni känner er lika ensamma och missförstådda båda två, och vips så är relationen i kris.

Glöm heller inte bort allt det nya obetalda arbetet som uppstår när ni blivit tre. Tvättandet, städandet, handlandet, förvisso, men också det nya sociala arbetet – att skapa kontakter till andra barnfamiljer, lära känna de blivande kompisarna och dagiskamraterna, att ordna födelsedagskalasen.

Så dela på allt. Ju mer du deltar i din partners upplevelser av vardagen, desto bättre. Era chanser ökar flerfalt att få ett långt liv tillsammans.

Men framför allt kommer du att få en djup, förtroendefull relation till ditt barn. Delta och närvara från dag ett och den nya människan du är med och skapar kommer att bli din närmaste, käraste vän tills den dag du dör.

Så du ska bli far?

Grattis!