DELA

Strand mot Slemmern tillhör stadens invånare

Det är inget snack om saken. Det är Mariehamns stad som äger strandremsan nedanför husen mot Slemmern i Östernäs.
Det är mark som tillhör och ska vara tillgänglig för allmänheten. Området längs stranden är naturskyddat, vilket alltså förutsätter att naturen lämnas ifred, att det inte pyntas som en trädgård i staden.
Så har inte varit fallet.

Tvisten om stranden ner mot Slemmern är av gammalt datum. De boende i området vill självklart gärna se stranden som sin, vill vårda sig om utsikten och flyttar gärna fram positionerna så långt det är möjligt och sedan lite till, för att kolla om det går.
I många år har det gått. Skälen har varierat, från att ingen orkat bry sig till att någon kanske dragit i rätt trådar för att bli lämnad i fred.

Nu är det stopp, och det är faktiskt bra att saken klargörs och förtydligas. Området är stadens. Det är staden som ska göra det som ska göras där. Boende i området ska inte, annat än i undantagsfall och med tillstånd ge sig på träd, gräs eller buskar utanför sin egen tomtgräns.
Och det spelar ingen roll om de boende tycker det blir finare om gräset blir klippt och buskarna som bollar. Det är inte deras tomt. Vore grannen en annan än Mariehamns stad skulle väl ingen komma på tanken att gå in på grannens tomt och fixa till lite så det ska se snyggare ut, eller fälla lite träd för att inte störa sin egen utsikt.

Är det så att Mariehamns stad och stadsträdgårdsmästare Anne Nordblom behöver hjälp, och det finns grannar som vill ge den, då är det naturligtvis alldeles ypperligt. Men då ska instruktionerna ges från stadens sida, och gynna allmänheten i Mariehamn, inte bara ett fåtal privilegierade personer som får sin tomt förstorad och förbättrad genom att ansa lite här och lite där.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax