DELA

Sprickan i regeringen djupnar dag för dag

”Vi är överens om att inte vara överens.” Det är så politiker säger när de inte vill prata om att de grälar. Precis som när nyblivna kändispar försäkrar att ”vi är bara vänner”.
Så, Centern och Liberalerna i landskapsregeringen är inte överens. Och definitivt inte det ”bara vänner” i den hemlig förälskade bemärkelsen.
Vi har fortfaranden en regeringsduglig regering, men det är inga särskilt varma känslor regeringspartierna emellan. Höstens tilläggsbudget är en manifestation av två partier som i viktiga frågor faktiskt vill olika saker.

Man kan med fog hävda att Liberalerna gör en rätt modig markering för budgetdisciplin och återhållsamhet. Det är aldrig lätt eller populärt att säga nej till en stark väljargrupp som dessutom har en stark regeringspartner i ryggen.
I stödpaketet för jordbruket fram till 2013 finns en betydande summa för investeringar, och om den nu är slut är det inte självklart och givet att mer pengar ska hostas fram för att man inte förmått planera eller hålla i pengarna perioden ut.

Å andra sidan är ju investeringspengar något som ska användas och arbeta, inte något man ska panta på om det kommer bra ansökningar som uppfyller de uppställda målen och strategierna.
Vid presskonferensen då tilläggsbudgeten presenterades lät finansminister Mats Perämaa (Lib) förstå att pengarna inte haft önskad effekt, trots att man alltså gjort av med 3,75 miljoner euro i ett tidigt skede.
Det där vill man ju gärna veta mera om. Var det Jan-Erik Mattsson (C) som blåste iväg alla investeringspengarna innan han avgick? Har de investeringar som gjorts varit misslyckade? I så fall har åländska skattebetalare verkligen blivit lurade.

För centern fanns egentligen inget annat att göra än att äska om mera stödpengar. Sina kärnväljare pinkar man inte på blott ett år före valet, och det är ju fullt möjligt att man har rätt i att just investeringsstöden behövs för att ge jordbruksnäringen en framtid.
Det blir alltså en intressant debatt kring tilläggsbudgeten i lagtinget, där man plötsligt kan få se Liberalerna, Frisinnad samverkan och Obunden samling på samma sida, medan Centern och Socialdemokraterna finner varann om jordbruksstöden.
Låter det fel, tycker ni? Socialdemokraterna har ju inte profilerat sig som ett jordbrukarparti precis.
Nä, men vad gäller avbytarservice ville (S) hellre se höjda investeringar och en gradvis avveckling av avbytarservicen. Kanske dags att gå upp till bevis på den punkten?

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax