DELA
Foto: Joakim Holmström
Musikintresserade ungdomar på Åland behöver ett alternativ till Rockoff och i framtiden kanske vi har två stora festivaler på Åland.

Rockoff gör det svårt för andra att slå sig in på festivalmarknaden

Det åländska kulturlivet behöver ett uppsving under sommaren. Särskilt för personer mellan 18 och 30 år. Kanske är det så att det är dags att göra plats för något annat än en nio dagar lång stadsfest på torget.

Rockoff har blivit en självklar del av en sommar på Åland. De senaste årens Rockoff-koncept är i princip vattentätt. De bokar upp torget de nio attraktivaste dagarna under sommaren. Bokar tre artister som lockar tre olika målgrupper, som typ Carola, Fröken Snusk och Bolaget. För att sedan fylla resterande dagar med mindre och billiga artister.

Inget fel med det, men måste man dra ut på det i nio dagar? Varför inte köra en långhelg där man gör det till en riktig festival med artister som spelar hela dagarna, och göra plats för en annan festival som satsar på lite mer alternativ musik som man inte hör på radio varje dag.

Svaret är antagligen att man vill maxa mat- och ölförsäljningen vilket i sin tur gör att man kan sälja relativt billiga festvialpass för nio dagar. Denna billiga nio dagar långa ölfest gör det svårt för andra aktörer att slå sig in på marknaden.

Visst kommer den nya ”festivalen” Rockfest Nostaliga i Badhuspaviljongen, där huvudakten Limelight gör sin typ tredje comeback på ett år, fungera. Så också det nya men ack så tråkiga konceptet ”Allsång på Åland”.

Men vad finns det för de åländska ungdomarna som vill lyssna på annat än populärmusik och gubbrock?

En festival som Island in the sun saknas.

Men det finns trots allt hopp om framtiden. Killarna i produktionsbolaget From the Island, som ordnat festivalen PËLAGO på Pub Bastun två år i rad, kommer denna sommar flytta festivalen till Badhuspaviljongen för att göra den större än tidigare år. Frågan är om det finns plats för dem att växa och på sikt ta över Rokoffs ställning på den Åländska festivalmarknaden?

Ambitionen finns. När Nya Åland pratade med två av arrangörerna Tom Axelsson och Linus Aldeborg, berättade de att visionen är att fortsätta utveckla konceptet och visa att det går att arrangera en ”riktig” festival på Åland. I sommar har de bland annat lyckats boka två av Sveriges största rappare 1.Cuz och Naod, bokningar som utan problem kan ”konkurrera” med årets Rockoff-bokningar.

Men de blandar också in mindre artister. På en festival vill man höra musik man känner igen men det ska även finnas möjlighet att upptäcka ny musik. Den blandningen har PËLAGO, på förhand, lyckats med.

Musikintresserade ungdomar på Åland behöver ett alternativ till Rockoff och i framtiden kanske vi har två stora festivaler på Åland. En för de som vill sjunga med till ”Fångad av en stormvind”, se Farbror Fläsk och dricka öl i nio dagar.

Och en där man kan uppleva hur det är att gå på en ”riktig” festival under en helg på Åland.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp