DELA

Riksdagsvalet förtjänar lite mer engagemang

Det finns dom som säger att riksdagsvalet redan är avgjort, att det inte finns någon som på allvar kan utmana Elisabeth Nauclér. Men ingenting är klart innan ålänningarna gått till valurnorna.
Så kom igen kandidater, ni har två månader på er. Om ni inte tar valet på allvar kommer inte heller väljarna att göra det.
Riksdagsledamoten och tidigare utrikesministern Pertti Salolainen (Saml) tycker det är tokigt att intresset på Åland för riksdagsvalet inte är större (Nya Åland 8.2).
– Det finns hela tiden frågor som borde intressera Åland. Man borde ändra sin attityd, säger han.
Om Pertti Salolainen syftar på väljarna eller de politiska partierna framgår inte av artikeln men han har rätt i sak. För Ålands del är det oerhört viktigt vem som representerar landskapet i Helsingfors. Trots det brukar de åländska riksdagsvalen vara en ljummen historia. Valdeltagandet senast det begav sig var i hela landet 67,9 procent. På Åland var det 57 procent, tre procent mindre än 2003. Siffrorna talar för sig.

Startfältet inför valet, som i år hålls den tredje söndagen i april, är klart.
Johan Ehn (FS), Lennart Isaksson (FS), Tony Asumaa (Lib) och Eva Ekström-Andersén (Lib) ställer upp på en gemensam lista. Centerpartisten Henry Lindström sällar sig till den andra listan med den sittande riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér, Ålands framtids Axel Jonsson och socialdemokraten Christian Beijar.
På ledarplats i både Nyan och Tidningen Åland har åsikten framförts att det visserligen finns ett val på pappret – men att det i realiteten är en så gott som avgjord historia där den sittande riksdagsmannen inte möter ett motstånd som tror på sig själv eller ens riktigt vill ta sig an uppdraget att tjäna Åland i Helsingfors.
Det är så klart påståenden som inget parti öppet vill skriva under. I dagens tidning understryker Frisinnad samverkans kandidater Johan Ehn och Lennart Isaksson att de vill se en seriös behandling av riksdagsvalet på Åland och att det är viktigt att ta riksdagen på allvar.
Gott så, vi håller med. Nu är det upp till bevis som gäller.

Vi vet vad vi har (Elisabeth Nauclér) men inte vad vi kan få. Så vad vill ni andra som ställer upp i valet? Vad skulle ni göra med makten om ni fick väljarnas förtroende? Att svara att språkfrågan och de stora självstyrelsepolitiska frågorna är viktiga räcker inte.
En ordentlig debatt är en god början. Ännu har den inte tagit fart men det blir väl som det brukar: en intensiv sista månad före valdagen.
Politiker, prata med folk. Aktivera er och era valarbetare. Lägg upp valprogrammen på era hemsidor. Skriv insändare, ordna valdebatter.
Om 44 dagar inleds förhandsröstningen. Nu har ni chansen att motbevisa dem som säger att ni inte tar det här på allvar. I bästa fall hittas gemensamma linjer som riksdagsledamoten kan ta med sig under nästa fyraårsperiod.

Annika Kullman

annika.kullman@nyan.ax