DELA
Foto: Jonas Edsvik
Så när du är på stranden och de barn du ansvarar för badar, ska du lägga telefonen/surfplattan åt sidan och följa med varje rörelse barnen gör. Är barnen små ska du inte vara längre bort än en armlängds avstånd. Arkivbilden är tagen på Nabben år 2005.

Rädda liv – lägg bort mobilen på stranden

    Många njuter som bäst av sommar och ljuvliga dagar på stranden. Men närheten till vatten innebär även både risker och ansvar. En drunkningsolycka sker ofta oväntat, snabbt och tyst – så snälla strandnjutare, lägg ner mobilen eller boken så kan du rädda liv.

    Den senaste perioden med heta sommardagar har fyllt stränder och simplatser med glada badare. Men samtidigt fylls flödet av badrelaterade olycksnyheter, och en därpå följande debatt om säkerhet och ansvar när man befinner sig nära vatten.

    Bara under en enda dag förra veckan var tre barn nära att drunkna vid olika stränder i riket. Som tur är klarade de sig alla tre efter att återupplivning utförts, men extra skrämmande var att det var utomstående – inte de vuxna som var på stranden med barnen – som märkte vad som pågick och genom heroiska insatser kunde rädda barnens liv. Det var andra badare som insåg att barnen inte lekte, utan låg och flöt med ansiktet neråt av annan orsak.

    Bland annat två unga kvinnor i Dalsvik hyllas för sin insats. Kvinnorna dök ner i vattnet och räddade en femåring, som höll på att sjunka till botten. Tillsammans fick de upp det livslösa barnet på en brygga och lyckades där sedan genomföra återupplivningen. Först efteråt dök de vuxna som tagit med barnet till stranden upp på platsen.

    Polisen i Västra Nyland skrädde inte orden utan gav ”en allvarlig uppmaning” till alla vuxna, man måste vara uppmärksam på barn nära vatten och bad. Poliserna var i sitt utskick väldigt tydliga med att de vuxna som haft med sig barnen till stranden inte varit i barnens omedelbara närhet när de livsfarliga situationerna inträffade, utan att barnens liv räddades ”tack vare utomstående personers exemplariska ingripande”.

    Yle intervjuar en badvakt som jobbat fem somrar, och enligt honom är det vanligt att föräldrar har dålig koll.

    – Det är ett alltför välbekant problem. Man ser alldeles för ofta att föräldrar ligger på en handduk någonstans under träden i skuggan och tittar på sin telefon. Man borde alltid veta var ens eget barn är, konstaterar han.

    Det är lätt att hålla med badvakten, och viktigt för oss alla att ta hans budskap till oss. För hur snabbt och lätt är det inte att fastna med blicken på en skärm, eller kanske i favoritboken, där på handduken där i skuggan.

    Men det går inte att tappa fokus, för en drunkning innebär inte per automatik höga rop, viftande armar och stora plask utan sker ofta i tystnad – och snabbt. Att simkunnigheten därtill blir allt sämre i Finland gör också sitt för att potentiellt livsfarliga situationer ska uppstå. Förra sommaren rapporterade Nyan om statistik från Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund FSL, som visade på den dalande simkunnigheten. För att definieras som simkunnig i Norden krävs att du ska klara av att oväntat trilla i på djupt vatten, få huvudet under ytan och därefter simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim, utan att stanna.

    På Åland har vi länge haft en stark tradition av att barn ska lära sig simma, dels genom simundervisning i skolarna men även genom simskolorna som hålls utomhus på sommaren. Men även här har vi såklart påverkats av undervisningsglappet som uppstod när skolorna var stängda under coronapandemin. Och de senaste somrarnas nyckfulla väder, tillsammans med algbälten och bakteriefyllda stränder, gör att man kanske funderar ett varv till innan man anmäler sitt barn till sommarsimskola.

    Men vi får inte slarva på den här punkten. På Åland måste alla kunna simma, inga undantag. Här passar ledarsidan på att kasta in en liten hyllning till att Folkhälsan i sommar även ordnat simskola för äldre och inflyttade.

    Allt är inte bara negativt. Statistiken visar att allt färre barn drunknar i vårt land. Svenska Yle har försökt sammanställa siffror från Statistikcentralen. I början av 1970-talet drunknade över 30 barn i åldern 0–14 per år i Finland. År 1998 drunknade 15 barn eller unga (personer under 19 år), 1999 var siffran 27. Jämför det med fyra år 2022 och sex stycken år 2023.

    Men ett enda barn som drunknar är såklart ett för mycket. Efter den senaste tidens många allvarliga händelser gick även åländska räddningsmyndigheter ut och påminde:

    ”Barn som vistas vid vatten och barn som badar ska varenda sekund övervakas en simkunnig vuxen. Större barn som är simkunniga ska alltid ha sällskap av en annan simkunnig. Barn ska aldrig bada ensamma”, skriver Alarmcentralen i ett inlägg på sin Facebook-sida, där man även med emfas påpekar det självklara:

    ”Så när du är på stranden och de barn du ansvarar för badar, ska du lägga telefonen/surfplattan åt sidan och följa med varje rörelse barnen gör. Är barnen små ska du inte vara längre bort än en armlängds avstånd.”

    Låt oss alla genast ta till oss av uppmaningen. Lägg bort mobil eller bok. Forstätt att njuta av ljuva sommardagar på stranden – men var uppmärksam, var nära.

    Det kan rädda liv!

    Fakta

    Drunkning

    Kännspakt för någon som håller på att drunkna är att ansiktet är i höjd med vattenytan, ofta bakåtböjt för att försöka hålla näsa och mun ovanför vattnet.

    Personen kan sjunka återkommande upp och ner under ytan, vilket gör att man sällan klarar av att ropa på hjälp.

    Armarna används för att ”klättra” i vattnet, man klarar inte av att vinka.

    Ögonen kan se frånvarande ut och personen har svårt att fokusera blicken.

    Det kan gå så snabbt som 20–60 sekunder innan en person sjunker.

    Det inte alltid lätt att se skillnad på lek eller nödsituation, allts veta om någon leker och dyker i vattnet eller håller på att drunkna. Men tveka aldrig att kontrollera läget om du tror att någon är i fara – varje sekund räknas.

    Källor: Artikel på Yle.fi, baserad på info från bland andra Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund och Svenska Livräddningssällskapet