DELA
Foto: Jonas Edsvik

Paf gick från kris till konstruktiv framgång

Kriser är inte alltid av ondo. Inte om de används för att trigga självreflektion och konstruktivt arbete framåt. Det visar Paf prov på som efter förskingringshärvan hittat en väg mot en mer hållbar, etisk och samtidigt lönsam spelframtid.

Paf har avhandlats mången gång i dessa spalter. I en av de mest kritiska ledarna, från 2018, lydde rubriken ”Spelindustrin sätter ekonomin och moralen i vågskålarna”. Brödtexten inleddes med ett citat av författaren Dean Inge: ”Spelande är en barbarisk sjukdom som blivit ytligt civiliserad”.

Man kan väl nu, i skenet av de senaste nyheterna från bolagets årsstämma, konstatera att Paf sedan dess faktiskt lyckats med konststycket att nå mer jämvikt på dessa skålar – och måhända civiliserat en del av industrins barbariska natur.

Det näst bästa resultatet någonsin på 34,3 miljoner euro och en eliminering av den ”röda kundgruppen” – de som förlorar mer än 30 000 euro per år. Den återstående andelen problematiska spelare har år 2021 minskat från 2,5 till 1 procent. Det är ”rätt typ av pengar” som har byggt 2021 års resultat, konstaterar spelbolagets vd Christer Fahlstedt i fredagens Nya Åland.

Paf införde en förlustgräns år 2018 på 30 000 euro per år, 2019 sänktes den till 25 000 euro och 2020 sänktes den ytterligare till 20 000 euro. Det varnades inför varje sänkning att de ansvarsfulla gränserna skulle kosta – och visst har det – men årets resultat och en omsättning som har stigit med 19 procent, visar att det går att växa mer etiskt.

Men det har inte varit en lätt resa – och som många andra konstruktiva utvecklingskurvor är dagens framgång resultat av en kris som triggade ett hälsosamt mått av självrannsakan.

Krisen är förstås förskingringshärvan som rullades upp 2012 där en bokförare förskingrat 813 000 euro under nästan fyra år och spelat bort största delen på Pafs onlinespel. I januari 2017 beslutade statsåklagaren att väcka åtal för grov penningtvätt, alternativt penningtvätt eller penningtvätt av oaktsamhet, mot Paf och tidigare vd:n Anders Ingves. Både tingsrätt och hovrätt dömde Paf för penningtvätt av oaktsamhet och ålade dem att betala samfundsbot. Men högsta domstolen meddelade under vintern 2021 att man avskriver Paf från penningtvätt av oaktsamhet, men samfundsboten på 250 000 euro bestod.

I en intervju med mångårige Paf-kommunikatören Anders Sims, som lämnade posten 2018, reflekterar han kring vad dessa år av medial uppståndelse och brottsmisstankar ledde till inom organisationen och i den bredare allmänheten.

”Jag tror det funnits väldigt lite kännedom om Paf och spelbranschen på Åland (…) Man har varit tacksam över de pengar som kommit, men förskingringshärvan blev en ögonöppnare. Folk insåg att de finns en liten grupp som spelar för mycket, och att det är så branschen ser ut, även hos Paf.”

Han kallade den process som följde krisen ”nyttig” och att den tvingat företaget att utvecklas.

Denna process kan man nu se resultaten av. Ett vinstresultat med färre problemspelare. En fanbärare i en bransch med ett grundläggande etiskt dilemma där lönsamhet ställs mot den barbariska naturen av spelberoende. Att välja bort de allra mest etiskt tveksamma pengakällorna är ett bra sätt att börja, även om det ännu finns mycket arbete kvar att göra.

Så hatten av för Paf som visar hur man framgångsrikt kan gå vidare från en allvarlig kris och balansera lönsamhet med etik. Det kanske finns de som nu anser att den där vd-löneförhöjningen till 28 000 euro i månaden som infördes 2018 är rättfärdigad, men det kan denna ledarsida fortsättningsvis ännu inte smälta. Inte så länge sjukskötare och andra livsviktiga yrkesgrupper får en knappa tiondel av den lönen – trots samma arbetsgivare. Men det är en diskussion att fortsätta en annan dag. Tills dess kan Paf få njuta av sin årsstämma som tydligen till och med fick styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz (med arvode på 2 400 euro i månaden) att brista ut i sång.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp