DELA

Odramatiskt riksdagsval upptakt inför hösten

Startfältet börjar klarna inför riksdagsvalet, och utan ett mindre mirakel heter Ålands nästa riksdagsman detsamma som den sittande – Elisabeth Nauclér.
Socialdemokraterna lanserade på tisdag kväll sin kandidat på Nauclérs lista, Christian Beijar. Ett medlemsmöte ska ännu bekräfta det hela, men det blir med all sannolikhet så.
Beijar är en stabil gråsosse, erfaren och kunnig, men ingen verklig utmaning för Nauclér på listan. Det andra färdiga namnet är unge Ålands framtids Axel Jonsson, som inte heller har en chans på jobbet.
Åländsk Center lanserar lagtingsman Henry Lindström, även han en diskret sorts politiker utan rikserfarenhet eller särskild åtrå att åka till Helsingfors.
Därmed står striden på den listan egentligen om vem av kandidaterna som kniper suppleantplatsen.

För socialdemokraternas del får man anta att motiveringen till att ställa sig bakom Elisabeth Nauclér, som man tidigare varit skarpt kritisk till, är att man på detta sätt för större inflytande över den sittande riksdagsmannen och chans att påverka hennes prioriteringar, samt att Nauclér under sin första mandatperiod inte visat sig lika bunden till den Svenska riksdagsgruppen som sina företrädare på posten.
Hon är, kort sagt, inte rädd för sossar.

Den stötesten som Liberalerna tyckte sig ha för ett samarbete med Socialdemokraterna, nämligen att man tidigare velat sitta i den socialdemokratiska riksdagsgruppen, har socialdemokraterna också släppt på. Blir Christian Beijar suppleant och på den vägen riksdagsman för Åland så sitter han i Svenska riksdagsgruppen.
För kandidaterna på bägge listor är incitamentet att ställa upp ett helt annat val än riksdagsvalet. Bara en sommar borta är lagtings- och kommunalvalet, och detta val är bara en uppvärmning som ger partierna chansen att profilera en kandidat och vissa hjärtefrågor inför det som verkligen räknas.

Liberalernas och Frisinnad samverkans lista saknar ännu namn, men de spekulationer som finns gäller Katrin Sjögren, Mats Perämaa, Johan Ehn, Lennart Isaksson och några till. Samtliga hedervärda politiker, samtliga utan stark önskan att flytta till Helsingfors. De ställer upp för partiet, för att ge väljarna ett alternativ och för att profilera sig inför lagtingsvalet.
Vi har alltså på pappret ett val, i realiteten en tämligen avgjord historia där den sittande riksdagsmannen inte möter ett motstånd som tror på sig själv eller ens riktigt vill ta sig an uppdraget att tjäna Åland i Helsingfors.

Det är ju lite ynkligt, helt frånsett att Elisabeth Nauclér naturligtvis är en fullgod kandidat, och att det även tidigare varit tämligen halvhjärtade riksdagsval på Åland under den långa period då Gunnar Jansson återvaldes med jämna mellanrum.
Finns det något i uppställningen att spekulera över är det i sådana fall huruvida uppställningen i riksdagsvalet är en indikation om önskemålen för ett framtida regeringssamarbete på Åland. Liberalerna och Frisinnad samverkan har åtminstone ett gott öga till varann, och Centern friar med både Obunden samling och Socialdemokraterna.
Kan det bli något, tro?

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax