DELA

Nyemission resultatet av storsatsning på framtiden

Att gå ut med en aktieemission och visa upp de siffror som Nya Åland nu har känns lite grann som att promenera naken på Torggatan. Nu ska alla på hela Åland se alla valkar och veck och resultaten av julens svullande och den misslyckade bantningen och…
Ja, ni förstår parallellen.
Egentligen är det ju inte riktigt så. Varje steg som Nya Åland tagit under de senaste två åren har varit noga övertänkta och avvägda risktagningar. Det fanns en logik i att investera i en ny (begagnad) tryckpress när konkurrenten med pukor och trumpeter meddelade sin avsikt att köpa nytt och trycka mer färg, utan att någonsin fråga oss om vi var intresserade av en samtryckning.
Hade vi fått frågan om ett trycksamarbete då, hade vi förmodligen sagt ja.

När tidningen Åland sedan gick ut med sitt beslut att bli morgontidning och dessutom ge ut en lördagstidning, var det en mycket aggressiv strategi med syftet att en gång för alla slå ut Nyan. Fråga de inblandade om ni inte tror mig.
Vi svarade. Våghalsigt och dumdristigt, javisst. Men tillräckligt kaxigt och tillräckligt väl genomfört för att ta vinden ur seglen för konkurrenten, och dessutom ge en positiv effekt på vår upplaga. Fler ville ha Nyan, men kostnaden blev hög.

Att dessutom starta en tv-kanal var kanske inte det försiktigaste beslutet Nya Ålands styrelse fattat. Kommersiellt har det gått ack så långsamt att komma igång, mycket beroende på att det varit så knöligt att få synlighet i de kanaler som finns. I allt övrigt är vi något alldeles måttlöst stolta över vad vi åstadkommit under det gångna året. Vi sänder tv-nyheter fem dagar i veckan, vi gör sportmagasin och reportage och barnprogram och jag vet inte allt, till kostnader som får alla tv-experter att baxna.
Finns det över huvud taget någon som kan få billig lokal-tv att fungera så är det vi, och vi har inte gett upp ännu. Det tar bara lite längre tid att göra det omöjliga.

En avgörande förändring inträffade när Anders Wiklöf, den ena av våra två storägare, också köpte in sig i Ålands tidningstryckeri. Nu finns det en klar beställning från bägge tidningarnas ägare att samarbeta på områden som inte berör själva tidningen och dess innehåll, och då försvinner logiken i att sträcka sig på tå för att slå konkurrenten också på områden där det vore bättre att samarbeta. Förändringar kommer alltså. Och det är bra.

Nyemissionen ska ge Nya Åland mera pengar, så att vi klarar oss ur knipan denna gång. Tydligare än så kan man inte säga det, och varför skulle man inte vara tydlig när alla ändå kan läsa innantill.
Vi som jobbar här är vana med kriser. Vi löser dem tillsammans. Tidningens själ, det som får oss att komma till jobbet och tycka att det vi gör är viktigt, den är intakt. Därför är jag som chefredaktör fullkomligt trygg. Med en personal som är så lojal och så bra, med en tidning som blir läst av allt fler och med ägare som gett oss sitt fulla stöd, är detta bara en bit på vår väg mot framtiden som råkar vara lite gropig.
Om jag återgår till den inledande parallellen – vi må gå nakna på Torggatan, men vi gör det med rak rygg och huvudet högt, för vi tycker att vi är för jäkla snygga.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax