DELA
Foto: Jonas Edsvik

Mer än pinsam soppatorsk

Åland drabbas av den värsta stormen i mannaminne. Den högsta vindstyrkan någonsin i Finland uppmäts på Åland. Träd faller som plockepinn över våra huvudvägar och situationen blir så allvarlig att Alarmcentralen uppmanar folk att hållas hemma.

Det är då man inte ska få soppatorsk. Framför allt inte om man är public service med ett särskilt ansvar för att nå ut med myndighetsinformation.
Det var ändå precis det som hände. När masten och sändarstationen i Smedsböle, som sänder ut Ålands Radios sändningar över Åland, blev utan elförsörjning vid midnatt natten till i går gick reservkraftverket igång. Precis som det ska.

Sändningarna löper på, fram till kvart över sex när radion plötsligt tystnar. Att tidpunkten sammanfaller med när samhället vaknar upp efter en lång, orolig natt med stormvindar är förstås en tillfällighet, men gör situationen än mer allvarlig.

Under morgonen uppmanar Alarmcentralen och Räddningsverket i Mariehamn att folk ska stanna hemma eftersom det för farligt att vistas ute på allmänna platser och på vägarna. Alla tre huvudvägarna i landskapet är blockerade av nedfallna träd. Information som det varit synnerligen viktigt att nå ut genom den kanal som bland allmänheten är den första kanal man går till: traditionell radio.

Men Ålands radio är tyst. Orsaken? Reservkraftverket har drabbats av soppatorsk. Dieseln är slut. Tanken är tom. Det här trots att mätaren indikerar att det ska finnas omkring tusen liter kvar.

Radio är det medie som ska fungera i alla kriser och i händelse av krig. Det är inte utan orsak som det i alla krisplaner och tips till allmänheten ingår en punkt om att se till att man har en batteridriven radio samt batterier till denna hemma. Det är för att allmänheten ska kunna hålla sig informerad.

I Ålands Radios uppdrag ingår att ha en ”betydande roll i befolkningsskyddet”. Det står på deras egen sajt. Det är delvis därför vi betalar tv-licens.

Nu fungerade inte den här basala funktionen i samhället. Det är lätt att hålla med jourhavande räddningsledare Lennart Johansson när han på eftermiddagens presskonferens på onssdagen konstaterar att det är ”mycket allvarligt”.

Det finns förstås andra kanaler. Myndigheternas uppdateringar om den kaotiska situationen ute på vägarna och uppmaningen att hållas hemma fick stor spridning i sociala medier och genom tidningarnas och den kommersiella radions rapportering.

Många hörsammade också myndigheternas uppmaningar och höll sig hemma. Det är glädjande att höra.

I övrigt visade sig det åländska samhället på många sätt från sin bästa sida. FBK:s manskap visade på stor uppslutning och har gjort en stor insats. Samarbetet mellan olika myndigheter verkar ha fungerat, informationen i tillgängliga kanaler har varit saklig, klar och tydlig och myndigheterna har på ett föredömligt sätt informerat media genom ett flertal presskonferenser.

Sjukhuset växlade upp till beredskapsläge. Privata företagare har bjudit räddningsmanskap på mat och dryck. Andra har öppnat upp sin verksamhet för att den som sitter i ett kallt hus utan el och varm mat ska få en varm plats. Vanliga människor har tagit sitt ansvar och kollat upp grannar, släkt och vänner som de vet att kan sitta ensamma. Hashtaggen #hjälpistormen fick snabbt stor spridning med budskap om var värme, mat och möjlighet att ladda mobilen fanns tillgängligt. Det är rörande.

Oavsett allt som fungerat. Ålänningarna förväntar sig – med rätta – att public service upprätthåller elementära sändningar när samhället drabbas av en kris. Det gjorde det inte den här gången. Det är inte acceptabelt. Soppatorsk är alltid pinsamt, men det här var inte bara pinsamt.

Det var mycket allvarligt.