DELA

Klockan vrids bakåt

    Allt fler yngre blir mer konservativa, och identifierar sig inte längre som toleranta. Detta ger en dyster bild av framtiden.

    Den så kallade generation Z, alltså människor födda 1995-2010, blir alltmer konservativ visar Ungdomsbarometerns generationsrapport 2025.

    Att vara konservativ innebär i generella ordalag att man förespråkar traditionella värderingar, könsroller och sociala normer. Dessutom har det visats att unga blir mer engagerade i kyrkan. Ökningen av konservatism gör att miljörörelser och feminister tappar mark. Vad innebär detta för framtiden?

    De senaste tio åren sägs ha präglats av ”woke-ideologin” – tolerans och öppenhet har varit ledord i samhället. Det inkluderar en tolerans för mångfald vad beträffar kulturer, sexualitet och könsidentiteter. Men för varje år som går sker en sakta övergång till traditionella värderingar – om man så vill – en bakåtsträvan, speciellt bland unga. Som generationsrapporten 2025 visar prioriterar dagens ungdom den egna framtiden och ekonomin framom samhällets bästa, samt traditionella könsroller i relationer. Med traditionella könsroller menas att mannen ses som försörjaren och kvinnan som omhändertagande och underordnad.

    Intresset för religion växer bland den yngre generationen. Speciellt gällande unga män ser man en trend där de söker sig till kyrkan. Aktiviteter som att festa, dricka alkohol och ha sex utövas i allt mindre utsträckning jämfört med föregående generationer. Nio av tio unga uppger att målet med en relation är att hitta en person att dela resten av livet med. På sociala medier har det blivit trendigt att identifiera sig som en ”trad-wife”, alltså hemmafru eller hemmaflickvän. Även inom populärkultur så granskas artister på ett annat sätt. Sångerskan Sabrina Carpenter har under det senaste året fått kritik för att vara ”överdrivet sexuell” vid sina framträdanden. Vilket förstås inte är ett nytt fenomen då man tittar på äldre artister såsom Madonna eller Lady Gaga.

    Frågan blir vad som har satt igång denna förändring? Den enkla förklaringen är att oroliga tider skapar oroliga människor. I en tid där både det ekonomiska och politiska världsläget känns väldigt osäkert, är det inte konstigt att unga i allt större utsträckning söker en känsla av stabilitet, trygghet och struktur. Generation Z har under sin livstid bevittnat finanskrisen 2008, pandemin 2020, och flera pågående krig. Samtidigt har de tillgång till sociala medier som visar falska framgångssagor och lyxiga livsstilar. Sociala medier har också gett en plattform till personer som Andrew Tate, Elon Musk och Donald Trump, som med all säkerhet har satt sina spår i ungas tankesätt.

    Historien har en tendens att upprepa sig. Det finns en risk att unga tar en titt runt sig idag och ser ett behov av förändring. Därmed byts ledordet tolerans ut mot tradition, förändringen är ett steg bakåt i tiden. Uppsvinget av konservatismen blir en motreaktion mot ”woke-ideologin” som varit. Något positivt med ungas nygamla synsätt är att alkoholkonsumtion minskas, vilket kan förbättra deras hälsa. Att de vill prioritera sin ekonomi kan även vara något som gynnar dem i framtiden. Men kan ökningen av konservativa värderingar medföra en minskad empati människor emellan?

    De här trenderna hos unga river ner mycket av det hårda arbetet som tidigare generationer gjort. Det här ser man tydligt i exempelvis USA, där rättigheter som abort och samkönade äktenskap utmanas. Ökningen av konservatism är inte en isolerad trend, det sker globalt, även här. Att unga inte längre identifierar sig som öppna och toleranta är en direkt följd av det. Detta ger upphov till att hatfulla synsätt som homofobi, rasism och misogyni blir vanligare.

    Trender som ”trad-wife” riskerar att vrida tillbaka utvecklingen för kvinnors rättigheter med flera årtionden, om det blir till normen. Att unga dessutom slutar bry sig om miljö- och klimatfrågor kan bli oroväckande på lång sikt, eftersom det engagemanget behövs mer än någonsin.

    Om man vill vara en hemmafru ska man naturligtvis få vara det, om man vill vara religiös så är det fritt fram, och om man tycker att abort är fel så behöver man inte göra en abort. Det är hela poängen, man har ett val.

    Men när någons tro eller personliga åsikter tvingas på andra eller begränsar människors liv, så blir det problematiskt. Den nya generationen är slutligen den som avgör hur framtiden kommer att se ut, och sociala medier har dessvärre en betydelsefull roll i vilka ideologier som styr. Att lära unga vara kritiska till vad de exponeras för blir därför betydande för framtiden.