DELA
Foto: Stefan Öhberg

Gästledare: ”Jaha, så är du inkvoterad för att du är kvinna eller för att du är ung?”

Det talas mycket om de åländska kommunernas ekonomi, men mindre om deras särart. Nyan har i sommar bett Ålands kommundirektörer att beskriva sitt förhållande till kommunen de arbetar i och kommunens förutsättningar för framtiden. I dag har det blivit dags för Julia Lindfors, Lemlands kommundirektör.

Åland har 16 kommuner under ledning av lika många direktörer. Trots det är vi bara två kvinnliga kommundirektörer, Ewa Danielsson i Saltvik och jag i Lemland. Bland de kommunala förbundsdirektörerna är kvinnorna tvärtom i majoritet. Medelåldern för kommundirektörerna är 46 år. Som blott 32 år gammal har jag en bit till medelåldern. Det sticker alltså ut i sammanhanget att vara kvinna och ung. Och särskilt att vara både och samtidigt.

Men sedan jag blev kommundirektör i Lemland har jag mötts av respekt och en stark tilltro till min kompetens. Det är väldigt få tillfällen där jag har blivit ifrågasatt för en sådan oväsentlig sak som mitt kön eller min ålder. Tvärtom har jag fått flera positiva kommentarer från kommuninvånare, personal och förtroendevalda i Lemland som ser det som en styrka och tillgång att jag är både kvinna och ung.

Ändå har den förminskande kommentaren bitit sig fast. Den uttalades av en person som inte har något som helst att göra med Lemlands kommun eller mitt arbete, men ändå tyckte hen sig ha rätten att kommentera och förminska mig på basen av hens köns- och åldersfördomar.

Undersökningar inom ledarskap visar nämligen på att det finns olika förväntningar på det manliga respektive det kvinnliga ledarskapet, där kompetens och auktoritet ofta lyfts fram för det manliga ledarskapet medan det kvinnliga ledarskapet oftare beskrivs utgående från förtroende och relationer. Bedömningen av ledarskapet ligger i betraktarens öga och det är upp till var och en att ta ansvar för hur man bedömer andra människor och utgående från vilka normer. Vi ska inte acceptera något mindre än att var och en bedöms utgående från sina förmågor och handlingar, oavsett kön eller ålder. Ta därför gärna för vana att fråga dig själv vilka köns- eller åldersfördomar som präglar den kritik du är på väg att ge och skrota kommentaren innan den har lämnat dina läppar om den är baserad på fördomar.

Av tradition har ledarskapet ofta varit manligt, vilket också har varit helt naturligt sett till samhällets dåvarande normer. Däremot är det dags att vi nu, efter 100 år av självstyre på Åland, sätter jämställdheten på agendan på riktigt för att öppna upp för att ge våra barn och unga möjligheten att välja yrkesbana helt utan fördomar om att vissa yrken bara är reserverade för det ena könet.

Kvotering är en väg att gå, men jag tror att samhället som helhet har ännu mer att vinna på att visa på möjligheterna och att uppmuntra de som vågar gå i bräschen och bryta normerna. Om vi skulle möta alla unga och alla kvinnor som vågar sätta sig på stolen som traditionellt varit reserverad för äldre män, med en grundläggande uppskattning och respekt, skulle vi visa att det positiva med arbetet väger tyngre än det negativa. Låt offentligheten få höra när en kvinnlig eller ung ledare har gjort något bra och lyft gärna fram att det var tack vare att hon är kvinna eller ung. Allt för ofta hörs de positiva kommentarerna i ljuset av ”trots att hon är ung”. Det ger en besk eftersmak i det som kanske var tänkt som en komplimang.

Om ungefär ett år är valkampanjerna i gång inför lagtings- och kommunalvalet. Varje väljares röst är lika mycket värd, det är demokratin i dess finaste form, så se till att gå till valurnan utan fördomar och lägg din röst på den kandidat som du tycker att bäst kan representera dig och dina åsikter. Låt även andra få komma till tals än de som av tradition har suttit på stolarna. Gör det för att visa nästa generation att det är möjligt. Och du som är eller blir förtroendevald, våga lita på att en kvinnlig ledare eller en ung ledare kan göra ett minst lika bra jobb som den traditionella ledaren. Oavsett om det handlar om en ledande tjänsteinnehavare eller ett ledande förtroendeuppdrag.

”Nej, jag fick jobbet baserat på mina meriter”, svarade jag för övrigt på frågan. Jag önskar att jag hade kommit på något bättre svar för att få personen att tänka om och inte ställa en lika plump fråga till nästa kvinnliga eller unga ledare hen möter.

Jag vill bana väg för framtida kommunala ledare, som är både kvinnor och unga, och under våren anställdes den yngsta av alla åländska kommunala direktörer. Hon är dessutom kvinna. Jag är glad över att välkomna Minna Hellström, ny förbundsdirektör på Ålands kommunförbund, till Ålands kommunala direktörer. Det kommunala fältet är, i motsats till vad många kanske tror, en förvånansvärt fördomsfri arbetsmiljö och jag är glad över att kunna visa för mina egna och andras barn att det blir färre och färre glastak att krossa.

Gå nu ut och ha en härligt fördomsfri sommar!

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp