DELA

Inflation i påståendet om den ”billigaste matkassen”

Julen är jämte påsken den viktigaste försäljningsperioden för handeln. Julmaten är speciell såtillvida att den kan vara väldigt traditionsbunden och innehåller många varor som man inte vill göra avkall på.Som vi kan visa på nyhetsplats så kostar julmaten du köpte i fjol upp till 30 procent mer i år och gör därför stor skillnad på inköpet för storhelgen. Men alla kan inte vara ”billigast”.

Sedan drygt ett år tillbaka råder ett officiellt lågpriskrig på Åland.

Då plockade Nyan (och gratistidningen Ålands Handel) upp en gammal tradition inom konsumentjournalistik att jämföra priset på en hel matkasse ­– på Åland. Sparhallen trillade av den mer eller mindre självutnämnda tronen om ”Ålands billigaste matkasse” till förmån för S-market.

Det blev en hel del diskussioner med handelns företrädare under och efter arbetet om hur kvaliteter, varumärken och budgetalternativ ska redovisas ­– och vad som egentligen funnits tillgängligt på butikens hyllor.

När några euro och cent kan avgöra är det känsligt.

Att framstå som billigast ­– eller att inte uppfattas som omotiverat dyr – är en grundbult i affärsidén.

Men det är inte fritt fram att hävda att man är just billigast – och sedan ett år tillbaka är det två livsmedelsaktörer på Åland som gör det.

Den svenska och den finska marknadsföringslagen skiljer sig inte åt väsentligt. Framförallt gäller ungefär likadana regler för vad man faktiskt får hävda i sina marknadsföringsbudskap. Bevisbördan ligger på den som själv hävdar något. Alla påståenden måste kunna styrkas.

Till och från har liknande mål avgjorts i den svenska marknadsdomstolen. Särskilt rasade en juridisk strid drygt ett decennium tillbaka mellan hemelektronikjättarna Elgiganten och Media Markt där miljonviten dömdes ut om den andra parten gav sken av att man är störst, ledande eller billigast utan att kunna leda det i bevisning. Även byggvaruhusen har haft liknande avgöranden, där främst Bauhaus både vunnit och förlorat strider.

Till exempel får konkurrenten Hornbach inte längre använda uttrycket ”Vi slår varje pris” eller jämföra priser på det fördelaktiga sätt man gjorde. Och efter Byggmax protest får Bauhaus själva inte använda formuleringen ”där bättre produkter kostar mindre”.

Som regel blir även en rad liknande formuleringar samtidigt förbjudna – eller vitesbelagda.

Ibland väljer konsumentverket att gripa in, till exempel kunde en svensk Willysbutik som i annonser påstod sig ha Sveriges billigaste matkasse inte styrka påståendet med en vederhäftig prisjämförelse. Konsumentverket konstaterade att Willys reklam var vilseledande och hotade med att själv gå till marknadsdomstolen om det fortsatte.

Numera kan dock just Willys hävda det, med hänvisning till olika tidningars tester och prisjämförelsesajten Matpriskollen.

På fastlandet har Lidl plockat upp samma boll – och har efter sommaren kallat sig för Finlands billigaste matvaruaffär. De tidningar som undersökt sanningshalten har funnit att det kan finnas fog för påståendet.

Det krävs ingen större slutledningsförmåga att inse att två livsmedelsaktörer på Åland inte samtidigt i liknande ordalag kan hävda att de har den billigaste matkassen utan att styrka det påståendet. Det blir vilseledande.

Men intresset verkar begränsat att ta striden från någon part, eller från någon konsumentorganisation.

LÄS OCKSÅ

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp