DELA
Foto: Ida K Jansson

Gult kort för bjudmiddag

Små gåvor är också gåvor. Därför borde stadens och landskapets politiker tänka sig för innan de tackar ja till IFK Mariehamns erbjudande.
IFK Mariehamn vill göra reklam för sin verksamhet och skickar ut ett erbjudande, kom på middag och se fotboll tillsammans med oss! De gör som alla andra företagare gör, reklam för sin verksamhet. Inget fel med det.

Mottagarna, landskapets och stadens politiker, tänkte förhoppningsvis till innan de tackade ja till erbjudandet.

Enligt Dan Mikkola, ordförande för IFK Mariehamn Ab, har cirka tio personer tackat ja. Han räknar med att de blir cirka femton personer. Hela stadsfullmäktige, stadsstyrelsen med ersättare, två av stadens tjänstemän och hela landskapsregeringen och lagtinget bjöds in. Alltså omkring sjuttio personer. Erbjudandet gäller matchen den 22 maj och värdet på gåvan är 29 euro, vilket inkluderar en tvårätters middag och matchbiljett.

Nya Åland berättade om erbjudandet i onsdagens tidning och Mariehamns biträdande kanslichef konstaterar i artikeln att staden inte har något skrivet regelverk, men att praxis säger att högst en lunch är okej som gåva. Utöver det ska man iaktta försiktighet för att värna om sitt oberoende.

Det är inte IFK Mariehamn som ska stå med skammen, utan de som utan eftertanke tackat ja.

Det som gör frågan extra känslig just nu, är att både landskapet och staden står beredda att öppna pengapungen för att bygga om Wiklöf Holding Arena så att IFK Mariehamn i framtiden ska kunna erbjuda sina gäster fotboll på en större konstgräsplan. Investeringen går på totalt 3,3 miljoner euro. Landskapet är beredd att stå för hälften, 1,6 miljoner euro. Till paketet hör en ny friidrottsarena, eftersom friidrottarna körs ut från WHA och kompenseras med en egen arena i Ytternäs.

Dan Mikkola sa i onsdagens tidning att man vid tillfället för politikerna vill diskutera just investeringen. Ett annat mål är att politikerna ska få upp ögonen för möjligheten att ta sina egna gäster på fotboll och mat. Det finns alltså en medveten tanke bakom erbjudandet. En medveten politiker har koll på sådant när den ser inbjudan.

Framför allt eftersom stadens budget – där arenan är tänkt att ingå – snart ska klubbas. Det är inte långsökt att tänka att det kan vara en nagel i ögat hos många väljare.

När Nya Åland hör efter hur många som tackat ja till inbjudan på onsdagen konstaterar Dan Mikkola att frågan oväntat fått publicitet. Han säger att man – om det blir fler tillfällen – kommer att fundera på upplägget. Han har vid ett tillfälle, vid en liknande inbjudan, haft möjlighet att be att få bli fakturerad till självkostnadspris för evenemanget.

Det är ett utmärkt sätt att lösa problemet.

Åland är litet och alla har bindningar – av olika slag – åt något håll. Det kan vi inte komma undan. Däremot går det att sköta det öppet och transparent. På samma vis som politikerna jävar sig när det finns risk för jäv, ska man tänka sig för när man får en inbjudan av det här slaget.

Förtroendevalda ska i första hand vara artiga mot sina väljare. Därför är det inte oartigt att den, som i rollen som förtroendevald blir bjuden på saker, ber att få stå för sina egna kostnader. Tvärtom, det visar att man tar sitt uppdrag och förtroendet från väljarna på allvar. Allt för att undvika att skapa misstankar om oegentligheter.