DELA

Framtidstro bristvara för sittande regering

Årets första tilläggsbudget inger inte mycket hopp för framtiden.
Defensiv och tråkig.
Årets första tilläggsbudget är verkligen inget det slår gnistor om. Den innehåller mest pengar för att städa undan tjärasfalt, omläggning av sockerbetsodling, någon ny tjänst, lite plock här och där.
Inget som siktar framåt, inget som är nytt, inget som kunde signalera att Åland är på väg ut ur en lågkonjunktur. Inget offensivt som kunde skapa tilltro till framtiden.

Detta är över huvud taget regeringens problem just nu. Man envisas med att sucka tungt och lägga pannan i djupa veck vid varje tillfälle som ges. Det är illa, det är kris, ont blir sämre. Får man mera pengar än man trodde från staten så är det ändå på ”en allvarligt låg nivå”.
Visserligen är det landskapsregeringen uppgift att realistiskt bedöma den ekonomiska situationen och att ansvarsfullt hantera kostnaderna för verksamheten, men det är bara den ena sidan av myntet och av uppdraget att leda landskapet Åland framåt.

Den andra sidan av politiken handlar om inspiration, framtidstro, glädje, att vara den som driver och förverkligar framtiden. Visserligen har denna regering fått gå i motlut nästan hela vägen under sin mandatperiod, men nånting positivt och offensivt kunde det väl ändå komma snart.
Det är en ofta upprepad sanning att man inte kan spara sig ur en lågkonjunktur. Man måste också tro på framtiden, inte bara skräckslaget sitta stilla i båten och säga nej till allt som kostar.

Nu, bästa regering, vill vi höra något roligt, galet, framåtsträvande, något som landskapsregeringen vill och vågar tro på.
Och gärna något man inte backar på direkt när någon kritiker harklar sig. En feg regering är värre än en regering som gör lite galenskaper ibland, och nu har vi uppriktigt sagt inte sett till en enda galenskap eller katastrof som skulle tyda på att också bra saker är på gång.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax