DELA

Finlandssvenskarna nu, Åland nästa för rikscentern?

Nu får Ålands Framtid verkligen vatten på sin kvarn och det av centerns ministrar på rikssidan.
”Privilegiet” att få leva på svenska i Finland skall synas – grundlagen ändras? Och har man väl börjat så lär man inte låta något förhistoriskt beslut om autonomi hindra att också ålänningarna får veta sin plats.
De uttalanden som en del centerministrar har kläckt ur sig de senaste dagarna är ytterst pinsamma. I besvikelsen över att de inte kunde få Karleby underställt finskspråkiga Uleåborg administrativt eftersom tvåspråkiga Vasa klarar språkservicen bättre så skall man syna den svenskspråkiga befolkningens privilegier. Man uttalar nu också sin förståelse för dem som vill ha bort ”tvångssvenskan” – den obligatoriska undervisningen i svenska i skolorna.
Det är pinsamt, eftersom ministrar, som har ansvar för hur landet sköts, bär sig åt som små barn.
Men det är ännu mer skrämmande. Gudarna skall veta att det på nätet förekommer avarter av diskussioner, där svenskspråkiga inte är mycket värda. Med sina färska uttalanden släpper centerministrarna loss en ny flod av hatiska inlägg från personer, som aldrig ens har försökt ta reda på vad saken gäller. Eller varför det finns svenskspråkiga i landet.

Om finlandssvenskarna har ”privilegier” (rätt till viss service på sitt modersmål), som sticker i ögonen på centerministrarna, hur skall då inte ålänningarnas särrättigheter reta upp dem!
Åland har sin självstyrelselag och den kan inte ändras utan att lagtinget och riksdagen är överens. Centern – eller andra partier för den delen – i riket kan inte ändra på Ålands status, även om man tycker att privilegierna står i vägen för andra viktiga frågor. Då och då har det till exempel påpekats att finskspråkiga barn inte kan gå i skola på sitt modersmål på Åland, vilket i princip strider mot barnets rättigheter.
Men om den här konflikten tillåts utvecklas till något av ett språkkrig så ligger det nära till hands att också åländska frågor börjar segla i motvind.
Även om Finland till skillnad från en del andra länder har haft det rätt så lugnt språkligt sett så pyr det på sina håll under ytan. Det finns extrema element som eldar under, vilket inte är nytt. Men när landets största parti med statsministern i spetsen börjar ifrågasätta svenska språkets ställning i landet, då är det allvarligt.
Och när landets största parti med statsministern i spetsen gör det ett halvt år före ett riksdagsval, då är frågan vem som vill lugna ner stämningarna på bekostnad av populistiskt sett lättfångade röster.
De som vill driva ut Åland från Finland lär inte heller försitta chansen att peka på det hot som växer sig allt starkare.

Det är naturligtvis statsministern själv som skall lugna ner läget. Hon har tidigare sagt att det här med Karlebys orientering norrut eller söderut inte är någon stor fråga. Visa det nu!

Harriet Tuominen

harriet.tuominen@nyan.ax