DELA
Foto: Jonas Edsvik

Festen är en god affär

Det vädras på sina håll blod i de åländska vattnen. Talman Bert Häggblom (Ob) sägs ha fattat alltför självsvåldiga beslut i samband med planeringen av själva kulmen på Ålands 100-årsfirande, festen på Andersudde. Många tycks vilja se något fel med hela arrangemanget. Det är lite fånigt.

Indignationsmaskineriet på de sociala medierna har hackande gått igång: än kostar slutfesten för mycket, än har talmannen upphandlat fel, än borde lokala entreprenörer fått sköta arrangemanget, än får inte vanligt folk se festen – och behöver verkligen Gunell och Pettersson 3 000 euro för att piffa upp sig?!

Det finns dock skäl att förhålla sig skeptisk till ”folkstormen”.

Många beräkningar har svirrat runt i diskussionerna om Åland 100. Tidningen Åland sammanställde i tisdags siffrorna för firandet den 9 juni, där lagtinget uppges ha satsat 250 000 euro på festligheterna och ”den klart största utgiften är konserten på Andersudde”, vilken kommer att kosta skattebetalarna 176 450 i form av ersättning till det svenska produktionsbolaget PJP.

Det är säkert helt korrekt. Det förtjänar dock att påpekas att festen på Andersudde är en mycket god affär för Åland.

Kulturchefen Jan-Ole Lönnblad budgeterade för år 2019–2022 totalt 1,7 miljoner euro för Åland 100-firandet, (i summan ingår bidrag och stöd till föreningar och organisationer för särskilda Åland 100-arrangemang).

176 450 euro av 1,7 miljoner känns inte så där jätteskandalöst.

Och vad än vissa lokala aktörer påstår så finns det ingen inhemskt kapacitet att producera ett evenemang av den aktuella storleken, så att PJP tar hand om det hela ska nog alla inblandade vara lyckliga över. Däremot kommer all tillgänglig teknisk och musikalisk kompetens som Åland har erbjuda att finnas närvarande och bli fullt betald: större delen av pengarna går därigenom direkt tillbaka till åländska fickor.

Arrangörerna får dessutom låna arenan för 2 000 åskådare gratis, vilket de upprörda kommentatorerna tycks ha missat. Den besparingen är jättelik. Konferenciererna ställer också upp gratis, så 3 000 euro är en struntsumma för deras uppiffning. Och alltsammans ska dessutom tv-sändas, så att alla kan se allt. Kort sagt: lugn i stormen.

Man kan misstänka att talmannen Bert Häggblom lite får igen för gammal ost just nu. Han har trots allt en del med sig i bagaget när han representerar Åland den 9 juni: tillämpningen av den åländska skattegränsen, dubiöst lyftande av lagtingspensioner och främjande av bulvanaffärer, bara för att nämna några punkter på listan.

Men slutfesten har han skött med den äran. Grattis på födelsedagen, Åland!