DELA

Ett angenämt val

Snart är det dags för finländarna att välja en ny president. Enligt flera opinionsmätningar finns två klara favoriter. Om valet står mellan Pekka Haavisto och Alexander Stubb kan ålänningarna känna sig nöjda – oavsett vem det blir i slutändan.

Enligt Yles senaste opinionsmätning leder Pekka Haavisto, som ställer upp i en egen valmansförening, med klara siffror. 31 procent av de tillfrågade vill ha Finlands tidigare utrikesminister som president. 19 procent vill i stället se Samlingspartiets kandidat Alexander Stubb. Sedan växer avståndet till Olli Rehn, Mika Aaltola och Jussi Halla-aho som alla samlar ungefär tio procent var av väljarstödet.

Knappast lär vi se särskilt stora förändringar i opinionsläget. Finlands rödgröna väljare har i Yles mätning ställt sig bakom Haavisto – trots att SDP ställer upp Jutta Urpilainen och Vänsterförbundets Li Andersson nyligen meddelade sin kandidatur. På högersidan är konkurrensen större, och rimligtvis borde Halla-ahos stöd växa ju närmare valdagen vi kommer. Men Halla-aho lockar knappast några stora väljarskaror utanför de sannfinländska leden, och frågan är om det räcker för att hota Stubb om andraplatsen.

Yles mätning har även undersökt väljarstödet i en andra presidentvalsomgång. Absolut jämnast blir det mellan just Haavisto och Stubb, skillnaden i väljarunderstöd är inom felmarginalen vilket tyder på att det kan bli en riktig rysare.

Om valet sist och slutligen står mellan Stubb och Haavisto så blir det ett bra val. Båda kan utmärkt svenska och har bra koll på Åland. Förhoppningsvis lär de bygga vidare på traditionen av presidenter som värnar självstyrelsen. Trots att det tidvis har varit turbulent mellan Åland och riket så har presidentens roll som brygga och krockkudde mellan parlamenten fungerat väl. Lättare blir det förstås om presidenten redan på förhand har ett gott öga till det lilla ö-riket.

Både Haavisto och Stubb har dessutom en stark utrikespolitisk bakgrund och lär klara sig bra i internationella sammanhang vilket den något skamfilade Finlandsbilden kommer att må bra av.

Det är ännu 135 dagar kvar till presidentvalets första omgång – och mycket kan förstås hända. Men i nuläget ser det ut att bli ett angenämt val.