DELA
Foto: Corinne Cumming
KAJ uppträder med Bara Bada Bastu i den första semifinalen i St. Jakobshalle i Basel. Ikväll lördag är det finaldags.

ESC är både KAJ och politik

    ESC-finalen väntar runt hörnet och känslorna är blandade när Israel i år igen medverkar, trots invasionen av Gaza. Efter förra årets kontroverser hänger frågan i luften: Kan Eurovisionen verkligen vara en festlig och glad tillställning trots att världen brinner?

    Imorgon är det final i Eurovision Song Contest, ESC, i Basel och den finlandssvenska humorgruppen KAJ är som känt tippad storfavorit till vinsten.

    Musiktävlingen är den största i världen och präglas av glädje och glitter samt en blandning av kraftfulla och knasiga bidrag. Men med tävlingen kommer också politiska samtal, och det ständigt återkommande debatten om ESC verkligen inte är eller borde vara politiskt.

    När tävlingen hölls i Malmö förra året sågs det som ett av de mest kontroversiella hittills. I staden rådde kaos i spåren av koranbränningar, och säkerhetspådraget var bland det största Sverige haft. Israels bidrag möttes av burop på grund av landets invasion av Gaza. Utöver det blev Nederländernas bidrag med Joost Klein uteslutet efter att han ska ha betett sig dåligt bakom kulisserna.

    Frågan är om årets tävling blir mindre turbulent när den hålls i det neutrala Schweiz?

    Det har dock redan hållits demonstrationer i Basel mot Israels medverkan. Många ställer sig frågan hur det kommer sig att Israel får vara med, men inte Ryssland? Förvirringen kring detta är rimlig eftersom Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina direkt ledde till uteslutning, men inte Israels invasion av Gaza. Skillnaden är enligt EBU, Europeiska radio- och tv-unionen, att Israels tv-bolag KAN:s journalistik är fri och oberoende, medan det i Ryssland inte finns något public-service bolag som håller den standarden. EBU har inga regler som fastslår att ett deltagarland inte får befinna sig i krig.

    ESC hölls för första gången 1956. Musiktävlingen var från början ett fredsprojekt för att ena Europa efter andra världskriget, vilket i sig visar att den föddes ur politiska omständigheter. Trots det är tanken att vara en opolitisk tävling. Men likt andra stora internationella tävlingsevenemang så är politiken svår att frångå, särskilt när det är tittarna i de olika deltagarländerna som bestämmer vem som vinner. Sedan kan man argumentera att musik generellt är politisk och det kan finnas både ”dolda budskap” och mer uttalade åsikter i texter.

    Som Tjeckiens representant Adam ”Adonxs” Pavlovčin sade till TV4-nyheterna: ”Om musiken är opolitisk är den antingen tråkig eller inte riktigt sann”.

    KAJ är som tidigare nämnt favorittippad, men man kan fråga sig varför?

    Tre killar som sjunger om bastubad i rätt fula kostymer. Det kanske är så enkelt att folk är i behov av något lättsamt och kul i de oroliga tider som råder. Världen brinner, men KAJ grillar korv och badar bastu. Deras bidrag är långt ifrån politiskt, men väldigt underhållande. Många bekymrar sig över att ESC inte kan vara festligt och glatt om det samtidigt är politiskt, men årets tävling råkar passa in i båda kategorierna.

    Det känns naivt att tro att världens största internationella musiktävling kan vara opolitisk, samtidigt som det pågår krig i världen. ESC är så pass stort att det är orealistiskt att förvänta sig att människor kan vara helt neutrala och rösta på den ”bästa låten”. Se bara på Ukrainas vinst 2022 som till stor del var en politisk vinst, ett sätt för det europeiska folket att visa sitt stöd. Men oavsett politikens inblandning i evenemanget, kan det ändå präglas av allt det glada, färgstarka och gemenskapen som ESC är känt för.

    Om inte annat så är fenomenet KAJ ett bevis på just det.