DELA

Enighet uppnådd, men har något hänt?

Vilken tur ändå att Paf håvar in pengar igen. Och vilken tur att man räknade fel förut, så att man kan räkna rätt nu och komma överens.
Vilken tur att en jätteinvestering på miljarders miljarder kommer att bli billigare än väntat, för det har faktiskt aldrig hänt förut, och nu ska det faktiskt ske.
Vi pratar om Finlandskabeln, naturligtvis, och den konflikt som uppstod efter finansminister Mats Perämaas (Lib) förslag att kostnaderna för investeringen i Finlandskabeln skulle läggas på konsumentpriset.

Lösningen på problemet kanske faktiskt är så saklig och konstruktiv som centerledaren Harry Jansson och finansminister Perämaa får det att låta på presskonferensen. Man är överens nu, det har hittats pengar, kostnaderna blir lägre än väntat…
Eller så var det något annat som hände.

Det kanske var så att Åländsk center nosade en uppåtgående vind i opinionen och beslöt sig för att ansluta sig till kritikerna av Perämaas finansieringsförslag. Det finns ju ett visst behov från Centern att markera distans till de beslut regeringen fattat under sin mandatperiod, som Centern egentligen inte velat stå för.
Det kanske var så att partiet sedan insåg att man inte kan vara med och stjälpa ett sådant jätteprojekt som Finlandskabeln, fem före ett val.
Det kan vara så att Liberalerna samtidigt insåg att man inte fem före ett val kan komma och säga åt konsumenterna/väljarna att elen ska bli 15 % dyrare för att man behöver satsa på en kabel vars finansiering man sjabblat till lite.

Och då kan det vara så att man räknade om lite och stuvade om lite med pengarna och kom till att det nog ska gå ändå, och att man kan gå ut och vara glad och konstruktivt fast inget egentligen förändrats annat än på pappret.
Det kanske är som när man beslutsamt skickat ett mail till någon med en fråga, och känner att man verkligen gjort ett dagsverke, fast inget alls har hänt i verkligheten. Man har inte fått ett svar, man vet inte om man fått kontakt, och man vet inte om det blir något. Men man har skrivit ett mail.

Kanske är detta bara en dum spekulation av en misstänksam ledarskribent. Kanske är det faktiskt så att något har hänt.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax