DELA
Foto: Joakim Holmström

En kompromiss de flesta är nöjda med

I den elfte timmen vände lantrådet i JO-frågan.Det blir troligtvis en kompromiss som de flesta kan vara nöjda med, men är det tillräckligt för att reparera det skadade förtroendet?

– Jag kommer i egenskap av lantråd att göra vad jag kan för att vi ska komplettera det tidigare svaret som är inskickat./…/ Jag noterar en utsträckt hand från liberalerna och socialdemokraterna, vi hittar en lösning här.

Det meddelade lantrådet Veronica Thörnroos (C) under misstroendedebatten i måndags. Det borde sätta punkt för JO-debaclet, för om lantrådet håller sitt löfte kommer Liberalerna och Socialdemokraterna med stor sannolikhet att dra tillbaka misstroendet.

Det är en kompromiss som de flesta kan vara nöjda med. Landskapsregeringen slipper undan den kritikstorm som har uppstått, den slipper också en misstroendeomröstning. Det betyder att fokus kan riktas mot andra frågor efter en flera veckor lång strid om icke-svaret till JO.

Oppositionen, minus Åländsk demokrati, får å sin sida rätt i sak. Landskapsregeringen säger att den i enlighet med grundlagen ska bistå Justitieombudsmannen.

Båda sidor får dessutom poäng för att ha kompromissat i en tid när det politiska klimatet är under lupp och broarna mellan majoritet och minoritet i lagtinget har sett minst sagt rangliga ut.

 

Allt detta är förstås positivt, men det är svårt att låta bli en liten reflektion just här. Landskapsregeringen får alltså beröm för att 1. följa lagen och 2. kompromissa med politiska meningsmotståndare. Det är sannerligen lättköpta poäng.

Men låt oss gå vidare.

Lantrådet hade inte behövt gå oppositionen till mötes. Misstroendeomröstningen skulle inte ha gått Liberalernas och Socialdemokraternas väg ändå, vilket alla förstås var medvetna om. Det hade krävts att åtminstone två partier ur regeringsblocket aktivt skulle ha röstat för att fälla sin egen regering. Det hade också varit en illa vald tidpunkt för Åland att stå utan en landskapsregering vilket ytterligare minskar risken för några avhopp.

 

För vice lantrådet Harry Jansson (C) måste det däremot ses som en prestigeförlust. I nästan en månad har landskapsregeringen, med vice lantrådet som främsta uttolkare, vidhållit att markeringen inte var lagstridig, att den gav resultat (vilket är orealistiskt) och all uppståndelse är alla andras fel.

Vice lantrådet säger i dagens Nya Åland att han var med på att ”ta den utsträcka handen” från Liberalerna och Socialdemokraterna och han menar fortsättningsvis att markeringen var nödvändig. Men att regeringen nu svänger i frågan om JO, och att lantrådet dessutom gör det på stående fot i plenum för att få slut på den här soppan bör tolkas som ett underkännande av vice lantrådets valda linje. Kritik har dessutom kommit från det egna majoritetsblocket, inte bara från oppositionen och allmänheten.

Och frågan är om inte Nya Ålands avslöjande av den mejlväxling som innehöll kritik från landshövdingen och det faktum att vice lantrådet ertappades med att slira på sanningen gällande professor Markku Suksis insyn i ärendet blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Under måndagens debatt valde vice lantrådet att inte hålla anföranden eller replikera, trots att han tidigare har tagit en mycket aktiv roll i försvaret av sin självstyrelsepolitiska linje.

 

Frågan är förstås vad som händer nu. Misstroendet är troligtvis avblåst, men hur är det med förtroendet?

I ärlighetens namn gör regeringen inga enorma eftergifter. Vändningen i sakfrågan suddar inte heller ut vad som har sagts och gjorts i självstyrelsens namn den senaste månaden.

Landskapsregeringen måste återskapa sitt förtroende, inte bara i lagtinget utan också bland allmänheten. Och då räcker det knappast med att bara meddela att man bistår JO i just den här frågan.

En försäkran om att liknande situationer inte uppstår igen hade nog varit lugnande för många ute i stugorna. Nu är det upp till landskapsregeringen att få till ett snyggt avslut för att sedan kunna gå vidare.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp