DELA
Foto: UNICEF

En julklapp som räcker till flera

Det går att köpa en julklapp som kan ge glädje till många personer på en gång. Genom att skänka till någon organisation som arbetar för de mest utsatta i världen gör du både dig själv och många andra gott.

I år är det viktigare än någonsin.

För första gången sedan 1990-talet kommer nu flera människor att leva i extrem fattigdom i världen, den förväntade livslängden beräknas sjunka och årliga dödsfall kopplade till HIV, tuberkulos och malaria kommer att fördubblas.

Väpnade konflikter, hungersnöd och följderna av klimatförändringarna får tillsammans med coronapandemin förödande effekter för världens mest utsatta. 235 miljoner människor kommer att behöva akut hjälp nästa år.

Enligt FN är effekterna av pandemin, till exempel stigande matpriser, minskade inkomster, avbrutna vaccinationsprogram och stängningar av skolor de främsta orsakerna till den globala nedgång som vi just nu upplever. Henrietta Fore, på UNICEF, väljer att formulera det som att vi riskerar att förlora en generation på grund av covid-19. I oktober var ännu 265 miljoner barn utan den, i många fall livsavgörande, skolmaten på grund av stängda skolor.

Enligt FN:s matförsörjningsprogram var 688 miljoner människor kroniskt hungriga under 2019. Siffran har stigit sedan 2015 och förväntas fortsätta stiga under pandemin.

En procent av världens befolkning kan inte bo på platsen de kallar sitt hem på grund av krig och konflikter. Det är ett av de mest dystra rekord som har noterats under året som har gått. 80 procent av dem, närmare 60 miljoner människor, bor nu i områden som lider av matbrist och undernäring och merparten har inte tillgång till tillräckliga mängder vatten eller tvål – än mindre utrymme att hålla någon form av social distans.

Pandemin överraskade världen, och medan alla länder har haft fullt upp med att hantera sin egen kris så dimmas strålkastarljuset över de som ligger sämst till. Inte nog med att effekterna av pandemin drabbar många av världens fattiga hårt, de får dessutom inte tillräcklig hjälp av världens rika länder.

40 års framsteg kan suddas ut, enligt Mark Lowcock kriskoordinator på FN. Bidragen växer inte i takt med de ökade kostnaderna. FN behöver få in 35 miljarder dollar i krishjälp för att klara sitt uppdrag: att hjälpa åtminstone 160 miljoner människor i 56 länder.

Det gör otroligt ont att tänka på de här sakerna. Men det behövs. En person kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Den 23 december är mycket redan fixat inför julen. Många har redan handlat sin mat och sina klappar och koncentrerar sig på att ordna det sista hemma innan julfriden kan infinna sig. Det finns nog ändå en del kvar som är ute en sista sväng för att fylla på i julklappssäcken.

Varför inte undvika stressen, folksamlingarna och att köpa ytterligare en sak som den tilltänkta mottagaren egentligen inte behöver.

Forskning visar att givandet av presenter ökar mängden dopamin i hjärnan, men det kan också vara förknippat med ångest att inte hitta ”rätt” present. Det här är ett effektivt sätt att slippa ångesten och öka dopaminhalten rejält.

Det finns matpaket, filtar och vinterkläder, hygienartiklar, vitaminer, skolsaker, vaccin, vattenreningstabletter – listan kan göras hur lång som helst.

Köp något som ger både dig och de många mottagarna glädje. Du kan dessutom göra det medan du sitter i soffan. Årets julklapp, alla år, finns att klicka hem direkt via datorn.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp