DELA

En fjäder i hatten för statsministern

Att Sanna Marin tänker köra över regeringskollegorna Centern och skicka sametingslagen till riksdagen är ett styrkebesked – och en gigantisk fjäder i hatten för statsministern.

Regeringen Marin är den tredje i ordningen som försöker få till stånd en ny sametingslag. Den har varit klar i över ett år, men fastnat på grund av oenighet i regeringen.

Främst Centerpartiet har motsatt sig. Invändningarna tycks kretsa kring vem som har rätt att räkna sig till ursprungsbefolkningen och därmed får ställa upp i sametingsvalet. Enligt representanter för Centern skulle den nya lagen försvaga alla samers och samegruppers rättigheter – ett påstående som Diskrimineringsombudsmannen Kristina Stenman inte håller med om.

”Definitionerna av vem som betecknas som same är för tillfället så omfattande att personer som egentligen inte har en koppling till samerna som ursprungsfolk kan rösta och väljas in i sametinget” sade Stenman till Hufvudstadsbladet i slutet av oktober.

En väsentlig fråga är vem som ska ha rätt att definiera medlemmar i ursprungsbefolkningen: ett av regeringspartierna eller sametinget. Tinget har nämligen ställt sig positivt till det förslag som finns.

”En generation till av unga samers tillit till finska staten har blivit krossad eftersom det har gått så pass långt att vi räknar dagar till noll”. Det är den samiska ungdomsföreningens Suoma Sámi Nuorats ordförande Petra Laiti kommentar till Hufvudstadsbladet om att tiden för den nya sametingslagen nu snabbt rinner ut.

Laiti lär jubla åt beskedet som kom på torsdag eftermiddag. Sanna Marin meddelar att lagen ska till riksdagen, trots oenigheterna inom regeringen. Det ledde till att C-ledaren Annika Saarikko sågade Marin på sociala medier, men hon fick snabbt en replik.

– Centerns ministrar har möjlighet att rösta emot förslaget, Centerns riksdagsgrupp får naturligtvis göra som de vill, men jag hoppas att vi ska få en majoritet av riksdagen bakom lagförslaget trots att regeringen är oenig, sade statsministern på en pressträff under torsdagseftermiddagen.

Allt annat än en majoritet bakom stats-ministerns linje i riksdagen skulle vara pinsamt för Finland.

Finland har genom historien bedrivit en direkt fientlig politik mot sin ursprungsbefolkning. Vårt land har dessutom inte ratificerat ILO-konventionen om urfolks rättigheter. Regeringen fick så sent som 2019 kritik av FN:s människorättskommitté för att kränka samers rättigheter. I somras kraschade den av regeringen tillsatta sannings- och försoningskommission som hade i uppdrag att utreda den diskriminering och tvångsassimilering som samerna har utsatts för. De samiska representanterna ansåg inte att de blev tagna på allvar och lämnade därför i protest.

Ett land med ambitioner att vara ett globalt föredöme, som Finland under Sanna Marin, får inte diskriminera sin ursprungsbefolkning. Marin sätter nu regeringssamarbetet på spel för samernas rättigheter, det är helt rätt beslut.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp