DELA
Foto: Jonas Wilén

Det är din dag, mamma

Det här är din dag, mamma.

Det här är dagen för dig som födde fyra barn på fem år och nästan dog men alltid skrattade där du satt i köket, sade barnen långt efteråt när de själva var gamla (och alla sade att du älskade dem mest).

Där här är din dag, du som födde tolv barn och nio levde.

Det här är din dag som födde tre barn och inget levde.

Det här är din dag som inte födde alls fast det värkte sedan, ibland.

Det här är dagen för älskade mammor och oälskade, för det finns sådana också.

Det här är alldeles särskilt dagen för den som samma morgon fick spö först av maken och sedan av sonen och sedan tog en kryssning till Helsingfors och kanske låg med någon i hans hytt, bara för att.

Det här är dagen för dig som alltid sade att du var hopplös på att laga mat utom kanske köttfärslimpa men ändå var en fena på blodpudding, kalvfrikadeller på burk och Heinz spaghettiringar i tomatsås.

Det här är dagen för dig som lagade fantastisk mat men vars egen mamma alltid lagade bättre ändå, tills hon dog och du fick vara ensam med din gefilte fish till sist, men var FÖR ensam då.

Det här är din dag du med fyra småbarn som pendlade fyra timmar om dagen och blev specialistläkare innan du fyllde trettiofem.

Den här är din dag som drack gin i trädgårdsskjulet varje kväll och höll ställningarna med solglasögon och långa ärmar så att ingen någonsin märkte något, inte ens din dotter (eller?), tills det svinet började kasta blickar på henne också och du äntligen tog till stekpannan.

Det här är din dag som blev änka innan dottern var född, och hon liknar honom så.

Den här dagen är till dig som till sist fick barn genom IVF men miste så många andra, så många andra, så många andra och du sörjer dem fortfarande, för sorg är bara kärlek som blivit hemlös.

Det här är din dag som så gärna hade velat ha hans barn men det blev inget, så i stället fick du hans brorson som kunde ha hälsat på dig betydligt oftare sedan när du blev gammal (och det vet han).

Det här är din dag som åkte skridskor på luft och födde upp allihopa så att de nästan alltid var mätta fast inget fanns hemma.

Det här är din dag, du som aldrig någonsin berättade vem som var pappan och hade väldigt goda skäl till det.

Det här är din dag som råkade i olycka och skickades bort för att föda och sedan bodde i en pigkammare på Heleneborgsgatan tills du fick sparken vid femtio års ålder och sedan lagade kläder i en tvåa på Hornsgatan med vedspis men skrattade hela tiden ändå, och bakade bullar med kardemumma och kanel.

Det här är din dag som till sist dog vid 94 års ålder och hade en orimlig mängd barnbarnbarnsbarn men ärligt talat var något av en vrång kärring, sade de på kyrkkaffet.

Det här är din dag mamma.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp