DELA
Foto: Finlands Vita Ros orden/Wilhelm Brummer/SPT

Vilken mamma ska få medalj nästa år?

Vems mamma ska prisas lite extra? Det kan du vara med och bestämma. Fram till den 5 november är det möjligt att lämna in förslag på vem som ska få den så kallade morsdagsmedaljen i samband med mors dag nästa år.

Morsdagsmedaljen, Finlands Vita Ros ordens medalj av I klass med guldkors, ges årligen till personer som på ett exemplariskt sätt har fostrat barn och unga och arbetat för familjeliv och föräldraskap.

Nu anhålls om förslag på vem som borde tilldelas medaljen i samband med mors dag nästa år. På Åland är det Statens Ämbetsverk som tar emot nomineringar.

Minst 40

Den nedre åldersgränsen för kandidaterna är 40 år. Målet är att de som får ta emot medaljen ska representera så olika grupper som möjligt. Under åren har såväl förvärvsarbetande, ensamstående och husmödrar belönats. Dessutom strävar man efter att olika minoritetsgrupper i samhället ska få synlighet i samband med prisutdelningen.

Barn kan nominera

Man kan nominera sin egen mamma, men om ett förslag lämnas in av egna barn måste det även innehålla minst två tillförlitliga, oberoende utlåtanden. Dessa utlåtanden kan komma från exempelvis organisationer eller andra samfund som känner familjen väl.

Förslagen bör lämnas in senaste inkommande fredag, den 5 november. För att lämna in ett förslag bör man fylla i såväl Riddarordnarnas ordensförslagsblankett och Social- och hälsovårdsministeriets bilaga. Blanketterna hittas på webbplatsen suomi.fi. Dessutom är det vid behov möjligt att beställa hem blanketterna.

På mors dag

Medaljerna överräcks under en nationell fest som arrangeras av Mannerheims barnskyddsförbund på mors dag 2022.

SPT/Nya Åland

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp