DELA

Demokratins arbetare är redo för saltgruvan

Jahapp. Då var allt som vanligt igen. Laguppställningen till lagtings- och kommunalvalet är klar.
Gunnar Jansson är med – igen. Olof Erland är med – igen. Och en lång rad till som tvekat in i det sista men som offrade sig för laget på sluttampen och skrev sitt namn på listorna.
All heder åt alla som kämpar för demokratin, även de kandidater som från början vet att det inte har en chans, och som bara ställer upp för att vara med och dra.
All heder också åt dem som har politiken som karriär, och för vilka ett dåligt val faktiskt innebär en katastrof. Det är inga fler än ni som nu står där som vet hur det känns att gå ut bland folk och be om deras förtroende.

En liten suck över veteranerna som av taktiska eller andra skäl håller alla på halster till sista sekund, och som inte vill säga som det är ens några timmar före utsatt tid.
Kanske kör Gunnar Jansson med samma sista minuten-trick varje gång för att det funkar, men lite ostigt börjar det kännas att för n-te gången få höra att han låtit sig övertalas, tar ansvar och är en folkets tjänare.
Det vore faktiskt helt okej att bara säga: ”Jag vill fortsätta jobba och tycker att det är kul.”

Bland de nya kandidaterna är den kanske mest uppmärksammade Jörgen Pettersson (C) som tillsammans med partiordförande Harry Jansson nu för första gången ställer upp för Centern.
Om någon ser en likhet mellan Centerns laguppställning och tidningen Ålands redaktion så är den uppenbart helt avsiktlig.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax