DELA

Beslutet om Mariepark värkte fram till slut

Äntligen. Beslutet kom inte en dag för tidigt. Mariepark säljs och Rockoff flyttar tillbaka till Torget.
Och det stora lugnet sänker sig över staden? Nej, tanken är att det skall bli tvärtom, vara liv och rörelse i centrum med trängsel och glada människor. Sommarstämning.
Och vi slipper diskussionen om vem som stör vem, vem som är emot vad eller inte förstår. En diskussion, som bara sliter på folk och inte tillför något nytt och kreativt.

Beslutet att Mariepark och staden tillsammans säljer området är nytt i sig. Tidigare har det förts fram förslag att staden skulle köpa ut Dennis Jansson. Det föll av någon anledning inte i god jord. Någon var kanske rädd att Jansson skulle sko sig på affären. På stadens och skattebetalarnas bekostnad.
Eller så kom förslaget från fel håll. Det kom från Barbro Sundback (S), som dels är involverad i och med att hon bor i området, dels sedan länge har intresserat sig för stadsplanering. Så nu har en annan lösning värkt fram och den ligger inte så långt från den sundbackska.
Litet förvånande är det att staden inte vill äga ett så pass attraktivt område. Men det är staden som planerar, så utan inflytande över det framtida användandet är politikerna inte.

När Sundback föreslog bostäder på området var det flera som tyckte att det är för stökigt och bökigt i hamnen, inte kan man ha folk att bo där. Men har man frågat?
Visst, det kommer in fartyg till Västerhamn dygnet runt. Och går ut. Kryssningsfärjor på morgonen och förmiddagen, Rosella i skytteltrafik på Kapellskär och Åbo-Stockholmfärjorna på eftermiddagen.
Så har vi Stockholm – Helsingfors vid midnatt och den motsatta linjen tidigt på morgonen vid 4-tiden. Plus Tallink till Tallinn efter midnatt.
Det blir inte många timmars vila om man vill se varenda en av färjorna. Men vem vill det?
Och man behöver inte bli väckt av att fartygen lägger till. Det går numera att bygga fönster, som inte släpper igenom nästan något ljud alls.
Och röken och sotet? Det oljiga som smutsar ner allt inom en kilometers omkrets? Med dagens krav på rening och lågsvavligt bränsle är det knappast längre något stort problem.

Däremot kan man lugnt räkna med att många skulle se Västerhamn som en spännande och litet annorlunda miljö. Alla vill inte bo isolerade från allt vad liv och rörelse heter. Isynnerhet inte om man får livet och rörelsen kombinerade med havsutsikt.
Varför är det bara i Jomala det byggs för hundratals och åter hundratals människor? Nu senast projektet på Möckelö, som kan bli hur fint som helst.
Tror planerarna att människor inte vill bo i Mariehamn? Att man vill bo utanför, men ha all service inom bekvämt räckhåll? Eller har man i det tysta tagit till sig tanken att planera för bostäder, men låta någon annan sköta det praktiska inklusive kamma in vinsten?

Det spelar kanske inte så stor roll. Huvudsaken är att nöjesparken kommer bort och att området utnyttjas till något bra. Dinobacken, Familjeparken, Ålandsparken och allt vad de hette blev aldrig någon succé. Av någon anledning var platsen fel.
Rockoff och andra popkonserter blev succé – i allt för hög grad för just den platsen.
Det är alltså dags att byta koncept. Förslag finns.

Harriet Tuominen

harriet.tuominen@nyan.ax