DELA
Foto: Stefan Öhberg
Marcus Måtar.

Är Obunden samlings uppsving en fluga?

Obunden samling är tvåa i Åland gallup. Är vi på väg mot en ny ordning inom åländsk politik?

Liberalerna är ohotad etta i Åland Gallup. Och ordningen på de övriga fyra större partierna (Centern, Socialdemokraterna, Obunden samling och Moderaterna) befinner sig alla inom en hyfsat liten marginal. Faktum är att skillnaderna mellan Ob och C och mellan S och MSÅ är så små att det inte går att dra några vettiga slutsatser alls.

Ser man däremot på de fyra senaste galluparna så kan man ana en trend. Obunden samling klättar sakta uppåt vad gäller väljarstödet. Den senaste mätningen ger ett stöd på 16 procent. Mellan januari och mars gick partiet fram två procentenheter och Ob har ökat för varje månad. Ser man till den mandatfördelning som Åland Gallups Mats Adamczak räknar ut skulle Ob och C ha fem mandat vardera utgående från resultatet.

Åländsk politik har de senaste perioderna handlat mest om de två stora partierna, Liberalerna och Centern. Men kan det vara så att vi lagom till nästa val i stället pratar om fyra, mer eller mindre, jämnstarka partier bakom Liberalerna i ensamt majestät?

Centern, en av de stora gallupförlorarna, har förstås ännu tid på sig att reinkarneras genom en ny partiledare och hämta igen stödtappet efter Veronica Thörnroos avhopp. Men än så länge är det svårt att veta vilken riktning partiet kommer att ta. Det hänger på vem som tar över partiledarklubban.

Obunden samling å andra sidan har växt sedan Bert Häggblom pusslade ihop spillrorna efter att dåvarande lagtingsgrupp slog sig samman med Frisinnad samverkan för att bilda Moderaterna. Men Häggblom var luddig som ledare och ville ogärna ta konflikter i offentligheten. Den senaste mandatperioden var Ob dessutom delvis bakbundet att driva helpopulistisk politik eftersom partiet ingick i regeringen och hade Häggblom på talmansposten, en position som inte tillåter stora utspel.

Sådana hinder finns inte i dag. I en renodlad oppositionsroll finns alla möjligheter att växa. Speciellt om man väljer den populistiska fåran. Ett färskt exempel var VIS-debatten där Ob tydligt var emot upphandlingen med motiveringen att det nog skulle bli billigare om man stoppade processen, trots att man omöjligt kunde veta det.

En kommande fråga är vindkraften där partiet är tydligt emot, och i dag presenteras budgetramarna – en fråga som mycket väl kan bli en politisk stridsfråga.

Om de övriga partierna inte vill bli utmanövrerade av Ob måste de aktivt börja fundera på hur man bäst bemöter deras sätt att driva politik.

Ob har dessutom blivit betydligt mindre obundet under Marcus Måtar. Den nu hyfsat renodlade konservativa politiken kan faktiskt vara en av de mest homogena i lagtinget. Kanske ett namnbyte vore på sin plats? Konservativ samling, kanske?

Däremot är det fortfarande oklart vilken politik Ob vill driva. I Nya Ålands partiledarintervju menade Marcus Måtar att partiets politik påverkas av vilka som väljs in i lagtinget. Han sade också att partiet är anhängare av goda idéer. I valrörelsen ställdes frågan vad goda idéer anses vara, den har ännu inte besvarats. Obundna har hittills sagt nej betydligt oftare än ja.

Skillnaderna i Åland Gallup är små och siffrorna kastar troligtvis från gång till gång. Men om trenden håller i sig kan Åland mycket snart ha en ny politisk ordning.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp