DELA
Foto: Ida Jansson
Många ålänningar följer fotbolls EM och så här såg det ut under sommaren 2016 när EM visades på en storbildsskärm vid Nygatan.

Äntligen dags för en mästerskapssommar

I dag startar äntligen sommarens stora fotbollsfest: EM i Tyskland. En turnering som ger alla fotbollsfans en riktig mästerskapssommar efter debaclet i Qatar 2022.

Fotbolls-VM i Ryssland 2018 där kaptensbindlar med prideflaggan var förbjudna. Fotbolls-EM 2020, som på grund av pandemin sköts fram till 2021, och spelades i tolv olika städer runt om i Europa. Där finalen på Wembley mellan England och Italien höll på att sluta i en katastrof då engelska supportrar utan biljetter stormade mot arenan för att bryta sig in. Fotbolls-VM 2022 i Qatar som spelades i november och december där migrantarbetarna, som gjorde turneringen möjlig, jobbade under inhumana arbetsförhållanden när arenor och infrastruktur byggdes upp inför turneringen.

De senaste fotbollsmästerskapen för herrar har visat hur fotbollsvärlden är fylld av korruption och sportwashing. Pengar styr allt och glädjen har försvunnit. Rapporteringen inför, under och efter mästerskapen har med all rätt till stor del handlat om allt annat än fotboll.

Därför känns sommarens EM i Tyskland som ett mästerskap där fotbollsvärlden tar tillbaka fotbollen. En värdnation som på många sätt gått emot den moderna fotbollen, där pengar styr allt. Med en inhemsk liga där supporterkulturen lever och biljettpriserna är rimliga.

Eventuellt har även Tyskland korrumperat sig till värdskapet, men det är i alla fall ett land som har en genuin fotbollstradition och den infrastruktur samt de fotbollsarenor som krävs för att arrangera ett mästerskap.

Sommarens EM kommer, förhoppningsvis, bli en turnering som man minns på grund av matcherna som spelas och inte på grund av det som händer utanför planen. Det gör det extra tråkigt att Danmark är det enda nordiska landet som lyckats ta sig till festen.

Hur man än vrider och vänder på det kommer det svenska landslaget vara saknat. Det har blivit en vana att följa vår västra granne i de stora mästerskapen. Så klart hade det även varit kul om Finland, likt 2020, lyckats ta sig till sommarens fotbollsfest och ålänningar hade samlats vid någon av stans storbildsskärmar för att följa vårt moderland.

De svenska eller finländska fansen får helt enkelt hitta andra landslag att heja på. Danmark ligger så klart nära till hands, men avundsjukan kommer nog vinna över den nordiska solidariteten. Att lyssna på låten ”Vi er røde, vi er hvide”, äta smörrebröd, fylla kylen med Tuborg och glädjas av en eventuell dansk framgångssaga finns inte på kartan.

Istället får man hitta andra favoritlag. Då kanske man ska passa på att välja ett land som faktiskt har chans att vinna turneringen.

Till exempel förhandsfavoriten Frankrike. Eller England, Tyskland och Portugal som antagligen kommer gå långt. Lag som kan utmana den givna toppkvartetten är annars Spanien, Italien, Nederländerna, Kroatien och Belgien.

Eller så väljer man en underdog. Ett mästerskap utan ett skrällag som utmanar de stora drakarna, som Marocko gjorde i VM 2022, är inte ett riktigt mästerskap. I år kan ett sådant lag vara Österrike, Ukraina eller Ungern som alla tre har intressanta trupper.

Har man svårt att hitta ett lag att ta till hjärtat finns det andra sätt att göra alla matcher intressanta. Till exempel genom att vara med i Nya Ålands EM-tips eller att skapa ett fantasy-lag i Uefas officiella app.

Eller så lutar man sig bara tillbaka tv-soffan och njuter av att slippa nervositeten som kommer när ens lag spelar en avgörande match. Och följer turneringen utan svettig panna, raseriutbrott mot domare och tårar i ögonen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp