DELA

Allt lugnt nu i skolan? Lärarna sparar frivilligt

Det blir ingen permittering av lärare. Det var det litet överraskande beskedet från landskapsregeringen i torsdags.
Ett bra besked, om alla nu är nöjda och skolorna sparar in det som skulle sparas. Frågan är hur det gick till.
Inga permitteringar, alltså. Istället avstår lärarna från avtalade löneförhöjningar tills två veckors lön är insparad.
Det låter hur bra som helst. Men hur gick det till? Det var nämligen exakt det här landskapsregeringen föreslog för lärarnas ombud i november. Svaret var ett bestämt ”nej”.
”Ombuden upplystes då om att det i så fall blir alternativa lösningar. Kanske kunde de tyda sig till vad det innebar”, skrev Nya Åland den gången.

Så kom förslagen om permitteringar i de skolor där man inte på frivillig väg hade lyckats uppfylla sparkraven. Missnöjet var stort över de föreslagna arrangemangen. Finlands svenska lärarförbund hotade med rättsliga åtgärder om permitteringarna genomfördes som de var planerade.
Och nu detta! Visade det sig att lärarförbundet inte hade torrt på fötterna i sitt hot om rättsliga åtgärder? Eller har någon tagit sitt förnuft tillfånga och insett att om alla skall avstå så skall alla avstå. Det får inte finnas grupper som är förmer än andra, det bara skapar missämja mellan grupperna. I förlängningen blir det lättare för arbetsgivarsidan att splittra och härska – ifall det är vad man vill.
Även om lärarna som fack vill att permitteringar slår så hårt som möjligt – mot andra, det vill säga eleverna – så har man nu gått in för en lösning som överhuvudtaget inte drabbar eleverna. Det är snyggt gjort.
Det som möjligen är litet oklart är om lärarna på de skolor som redan hade nått sparkraven också skall avstå från lön och om de i så fall sparar dubbelt.

Då är skolorna avklarade. ÅHS har tidigare presenterat sitt sparpaket. Där görs det mesta på frivillig väg, bara 13 anställda på ekonomisidan och administrationen permitteras.
Det som återstår att ordna upp är skärgårdstrafiken. Också där skall det sparas in två veckors lön per anställd. Men hur?
Det sparpaket som lades fram för ett par veckor sedan av trafikavdelningen håller landskapsregeringen på att backa ut ur för fullt. Men sparbetinget kan man inte gärna krypa ur. Det man hittills har åstadkommit är att förlänga tiden för när inbesparingen skall vara gjord. Det är klokt, eftersom det tar bort en del av panikkänslan.

Däremot kan man fundera kring om det inte hade funnits en viss idé i att dra in Föglötrafiken tio lördagar. Trafiken via Överö hade ju funnits kvar, så helt avskuret från fasta Åland hade Föglö inte varit. En drastisk men tillfällig åtgärd för att spara pengar och så tillbaka till vardagen. Nu blir det istället något mindre, som känns mindre, men som pågår länge. Och som man kanske vänjer sig vid så att trafiken aldrig återgår till det tidigare.
Risken finns att trafiken i vilket fall som helst aldrig återgår till när allt var som bäst.
Man kan å andra sidan inte heller påstå att allt var bättre förr. Inte vad gäller skärgårdstrafiken, inte vad gäller skolorna, inte vad gäller sjukvård och omsorg. Vi är bara så vana vid att ha det riktigt bra, så varje litet steg bakåt eller tramp på stället upplevs som ett bakslag.

När sparkraven om två veckors lön för alla presenterades i budgetförslaget i höstas skrev Nya Åland att regeringen är att gratulera om detta lyckas. Det verkar vara en bit på väg nu.

Harriet Tuominen

harriet.tuominen@nyan.ax